STOLPNICA TR3 IN TRG REPUBLIKE V LJUBLJANI

Zavod za izgradnjo Trga Revolucije / 1982
Lokacija ogleda
Zbirno mesto
pri spomeniku Ivana Cankarja na ploščadi
Termin ogleda
Vsi termini zasedeni

Trg republike je največja ploščad in trg v Ljubljani. Dolga leta je bilo na njem javno parkirišče, po prenovi, zaključeni leta 2014, pa je trg spet vzpostavljen kot glavni mestni in državni trg. Med letoma 1962 in 1982 je bila opravljena večja arhitekturna pozidava ožjega območja trga in okolice, ki jo je opravila skupina arhitektov pod vodstvom arhitekta Edvarda Ravnikarja. Leta 1963 so začeli graditi parkirno hišo, oktobra 1964 je bila gradnja začasno prekinjena zaradi pomanjkanja denarja. Leta 1965 je bil zgrajen prizidek h Gimnaziji Jožeta Plečnika, leta 1971 blagovnica Maximarket in stolpnica Nove Ljubljanske banke s prizidkom in ploščadjo. Leta 1975 je bilo urejeno območje nekdanjega »nunskega vrta« in postavljen spomenik revoluciji. Leta 1976 je bila dograjena še stolpnica TR3 s prizidkom. Cankarjev dom so začeli graditi leta 1979 in ga končali 1981.

Na vodenju po Trgu Republike s konservatorko Tino Potočnik (ZVKDS) bomo spoznali ključne mejnike nastanka celotnega kompleksa in si ogledali notranjost poslovne stavbe TR3.

Podatki o objektu

Leto izgradnje
1982

Projektantska ekipa

Arhitektura
Edvard Ravnikar
Fotografije
Miran Kambič, Janez Kališnik

Izvajalci in dobavitelji

X

Rezervacija ogleda

STOLPNICA TR3 IN TRG REPUBLIKE V LJUBLJANI

Prijave na oglede so omejene. Prosimo, da na ogled prijavite vsako osebo posebej.

Za vstop v objekte je potrebna rezervacija preko prijave v tem spletnem obrazcu. Osebni podatki se zbirajo le za namene obveščanja o dogodkih OHS in evidentiranja oseb, ki vstopajo v objekte. Osebnih podatkov ne posredujemo tretjim osebam.

S prijavo prijavitelj sprejema pogoje vstopanja v objekte, ki bodo predstavljeni ob ogledu vsakega objekta (morebitno sezuvanje ob vhodu v zasebne objekte, prepoved fotografiranja, prepoved vstopanja v določene prostore).

Festival je javni dogodek. S prijavo in obiskom festivala soglašate, da se ogledi fotografirajo. Fotografije bodo uporabljene zgolj za promocijo festivala Odprte hiše Slovenije in ne bodo posredovane tretjim osebam.

Izberite termin