RUDARSKE HIŠE IN PRHAVZI

ID20 / 2021
Lokacija ogleda
Zbirno mesto
pred strojnico Jaška Inzaghi
Termin ogleda
REZERVACIJE TERMINOV SE ODPREJO

Z arhitekturnim sprehodom »Rudarske hiše in prhavzi« bomo v nedeljo, 19. septembra, ob 10.00 začeli v strojnici jaška Inzaghi na Vodnikovi ulici 3 v Idriji. Ob ogledu izbranih arhitekturnih spomenikov bomo spoznavali, kako je petstoletna prisotnost rudnika živega srebra vplivala na urbanistično podobo nekdanjega rudarskega središča in kakšne sledi je pustila v grajenem prostoru Idrije.

Glavno pozornost bomo namenili spoznavanju dveh arhitekturnih tipov, ki sta najbolj zaznamovala življenja generacij idrijskih knapov – zasebne idrijske rudarske hiše in rudniški stanovanjski bloki, prhavzi, pri tem pa ne bomo izpustili posameznih reprezentativnih spomenikov, kot so rudniški grad Gewerkenegg, Šelštev – vhodna stavba Antonijevega rova in mestno gledališče – najstarejša gledališka stavba v Sloveniji.

S sprehodom bomo zaključili ob 12.00 v pristnem delavskem okolju – pod fabriškim dimnikom, med prhavzi na Rudarski ulici.

Arhitekturni sprehod bo vodil Matevž Šlabnik, ID20

Podatki o objektu

Leto izgradnje
2021

Projektantska ekipa

Fotografije
ID20

Izvajalci in dobavitelji

X

Rezervacija ogleda

RUDARSKE HIŠE IN PRHAVZI

Za vstop v objekte je potrebna rezervacija preko prijave v tem spletnem obrazcu. Osebni podatki se zbirajo le za namene obveščanja o dogodkih OHS in evidentiranja oseb, ki vstopajo v objekte. Osebnih podatkov ne posredujemo tretjim osebam.

S prijavo prijavitelj sprejema pogoje vstopanja v objekte, ki bodo predstavljeni ob ogledu vsakega objekta (morebitno sezuvanje ob vhodu v zasebne objekte, prepoved fotografiranja, prepoved vstopanja v določene prostore).

Ogledi objektov bodo potekali v skladu z ukrepi za preprečevanje širjenja okužb. Obisk notranjih prostorov bo dovoljen osebam, ki izpolnjujejo pogoj PCT. Prosimo vas, da na ogled pridete zdravi. Ogledi bodo potekali v manjših skupinah, zagotovljena bo minimalna razdalja med udeleženci. V zaprtih prostorih je obvezna uporaba zaščitne maske.

Izberite termin