Slovenska arhitektura

Prenova domačije Vrlovčnik

Medprostor / 2017
LOKACIJA: Logarska dolina 17, Matkov kot, Solčava

Nad odmaknjeno dolino Matkovega kota na pobočjih čepijo stare domačije. Bogastvo naravne in kulturne dediščine narekuje premišljen poseg v obstoječi prostor; prenova naj poleg lastnega programa prispeva tudi k ohranjanju kulturne krajine in identitete prostora. Vključevanje lokalnih izvajalcev, oživljanje obrtniških znanj in uporaba tradicionalno prisotnih materialov iz bližnje okolice pa pri prenovi obstoječe dediščine pomenijo socialno vzporednico in dodano vrednost.

Projekt zajema celovito prenovo nekdanje visokogorske domačije Vrlovčnik v neokrnjeni naravi Kamniško-Savinjskih Alp, v Matkovem kotu. Domačijo sestavljajo tri stavbe – domačija, kašča in marof ter kovačija. Vsi objekti razen kovačije so v zelo slabem stanju, neprimerni za bivanje in potrebni temeljite prenove. Projekt je izhajal iz predpostavke, da bodo obnovljeni objekti prilagojeni občasnemu bivanju. Pri tem izkoriščajo kvalitete originalne stavbne zasnove v povezavi z neokrnjeno krajino.

Hiša stoji v Matkovem kotu.

Podatki o objektu

Leto izgradnje
2017
Velikost objekta
480 m2
Kvadratura parcele
41000 m2
Nagrade
German design award 2018
Investitor
Zasebni

Projektantska ekipa

Arhitektura
Rok Žnidaršič, Žiga Ravnikar, Jerneja Fischer Knap
Krajinska arhitektura
Medprostor
Fotografije
Miran Kambič
Ostali sodelujoči
Mojca Gabrič, Samo Mlakar, Martin Kruh, Gregor Bucik, Mohor Kordež, Jerica Polončič

Izvajalci in dobavitelji