Palača Kazina

Styria arhitektura d.o.o., David Mišič, Marija Režek Kambič / 2022
Lokacija ogleda
Zbirno mesto
pred glavnim vhodom
Termin ogleda
ned. 01. 10. 2023 ob 12:00
REZERVACIJA OGLEDA

Ena izmed ljubljanskih historičnih ikon, ljubljanska Kazina, je bila zgrajena kot palača Kazinskega društva na začetku 30. let 19. stoletja. Velja za eno redkih ohranjenih večnamenskih javnih palač in eno najkakovostnejših arhitektur prve polovice 19. stoletja pri nas. Kaj kmalu po izgradnji je postala središče živahnega mestnega življenja. V njej so se odvijali plesi, služila je kot vojaški štab, gostila ljudsko skupščino…

Leta 2015 so se zaradi prostorske stiske Akademije za glasbo začela prizadevanja za prenovo stavbe in novo namembnost. Projekt obsežne adaptacije je obsegal prenovo fasadnega ovoja in velike dvorane, kjer se je ohranila prvotna poslikava stropa. Obnovili so vhodno vežo, stopnišče in hodnike ter restavrirali posamezne elemente iz začetka 20. stoletja, kot so štukature, poslikave, tlaki, peči, svetila in drugo okrasje. Prenovljene prostore dopolnjujejo in povezujejo sodobno zasnovani, funkcionalni arhitekturni elementi.

Podatki o objektu

Leto izgradnje
2022
Velikost objekta
6887 m²
Kvadratura parcele
1963 m²
Investitor
Univerza v Ljubljani
Institucije
ZVKDS

Projektantska ekipa

Arhitektura
David Mišič, Boštjan Švent, Davor Fistrić
Fotografije
Miran Kambič
Strojne instalacije
PROKOPLUS d.o.o., Boris Kokol
Elektro instalacije
Lineal d.o.o., Zdravko Štraser
Gradbene konstrukcije
Grant d.o.o., Domen Gradišnik
Ostali sodelujoči
Marija Režek Kambič, ZVKDS

Izvajalci in dobavitelji

Glavni izvajalec
Okna, vrata
Mizarstvo Žlahtič d.o.o.
Notranja oprema
Mizarstvo Šenk, Lesnina MG oprema d.d.
Svetila
Delta Light, Svetlarna d.o.o.
X

Rezervacija ogleda

Palača Kazina

Prijave na oglede so omejene. Prosimo, da na ogled prijavite vsako osebo posebej.

Za vstop v objekte je potrebna rezervacija preko prijave v tem spletnem obrazcu. Osebni podatki se zbirajo le za namene obveščanja o dogodkih OHS in evidentiranja oseb, ki vstopajo v objekte. Osebnih podatkov ne posredujemo tretjim osebam.

S prijavo prijavitelj sprejema pogoje vstopanja v objekte, ki bodo predstavljeni ob ogledu vsakega objekta (morebitno sezuvanje ob vhodu v zasebne objekte, prepoved fotografiranja, prepoved vstopanja v določene prostore).

Festival je javni dogodek. S prijavo in obiskom festivala soglašate, da se ogledi fotografirajo. Fotografije bodo uporabljene zgolj za promocijo festivala Odprte hiše Slovenije in ne bodo posredovane tretjim osebam.

Izberite termin