MUZEJSKI TRG

Marasovič arhitekti / 2021
Termin ogleda
REZERVACIJE TERMINOV SE ODPREJO

Muzejski trg predstavlja nov in obstoječ odprt javni prostor v zgodovinskem delu Kopra, saj je sestavljen iz dveh povezanih prostorov.

Prvi, stari del, trg Tacco, je obstoječi prostor ob baročni palači Pokrajinskega muzeja Koper. Drugi, novi del, imenovan Muzejski trg, pa je veliko večji in do sedaj ni bil del zgodovinskega trga. Ta trg je nastal kot zaključni del drugega projekta – nove garaže pod njim, medtem ko trg Tacco v prihodnosti še potrebuje prenovo.

Oba dela sta hkrati vizualno in prostorsko povezana in razdeljena. Pogled iz koprskega Pokrajinskega muzeja na morje predstavlja prevladujočo sekiro v danem prostoru – tu smo prostor odprli in oba dela povezali. Levo in desno od sekire smo na dve dvignjeni ploščadi postavili obilo dreves, hkrati pa tudi številna drevesa v loncih na severozahodnem delu Muzejskega trga. Tako smo novi prostor vizualno odprli in ga razmejili na nov trg, obdan z novim parkom, brez večjih posegov vanj. Na ploščadih so priročno skriti vsi obstoječi predmeti za vstop / izstop s parkirišča, najdete pa tudi veliko možnosti za sedenje, vodne elemente in odlično senco. Senco po celotni površini trga zagotavlja tudi novo urbano pohištvo – pergole nad parkirnimi mesti za kolesa in nad obstoječimi bari ter restavracijami.

Zgodovina prostora je zaznamovana s tlakom trga, pa tudi z vodno potezo z maketo zgodovinskega Kopra, ki stoji na delu trga Tacco. Bolje se lahko informiramo tudi s pomočjo informativnih tabel na parkiriščih, nameščenih ob vstopu / izstopu.

Trg Tacco je tlakovan z vzorci in materiali, uporabljenimi za tlakovanje Kidričeve ulice, ki trg prečka. Trg je nekoliko nagnjen v smeri od Pokrajinskega muzeja Koper proti novemu Muzejskemu trgu. Njegove meje so nežno označene s tanko črto belega lokalnega kamna v obliki pravokotnika, linijo treh dreves, ki gredo navzkriž od obstoječega drevesa, in linijo brežin, ki tvorijo prehod na Muzejski trg.

Podatki o objektu

Leto izgradnje
2021
Velikost objekta
CCA. 4000 m2
Investitor
Mestna občina Koper

Projektantska ekipa

Arhitektura
Gaja Brulc, Igor Marasovič, BLAŽ ŠKORJANC, ANA DOLES, TAJA FIŠTER
Krajinska arhitektura
Marko Dobrilovič
Strojne instalacije
Biro 360
Elektro instalacije
Elita ib
Gradbene konstrukcije
APORIA, MATJAŽ FILIČ
Ostali sodelujoči
Remax

Izvajalci in dobavitelji

Glavni izvajalec
CGP d.d.
Kamnoseštvo
Marmor Sežana d.d.
Gradbena dela
CGP d.d.
Fasade in izolacije
SAMLINE
Tlaki, parketi, keramika
MARMOR SEŽANA d.d.
Zunanja zasaditev
Cvelbar
Igrala in športna oprema
Urbana oprema Žurbi, BKMONT bazenska tehnika
Gradbeni materiali
cementno vlaknene plošče
X

Rezervacija ogleda

MUZEJSKI TRG

Za vstop v objekte je potrebna rezervacija preko prijave v tem spletnem obrazcu. Osebni podatki se zbirajo le za namene obveščanja o dogodkih OHS in evidentiranja oseb, ki vstopajo v objekte. Osebnih podatkov ne posredujemo tretjim osebam.

S prijavo prijavitelj sprejema pogoje vstopanja v objekte, ki bodo predstavljeni ob ogledu vsakega objekta (morebitno sezuvanje ob vhodu v zasebne objekte, prepoved fotografiranja, prepoved vstopanja v določene prostore).

Ogledi objektov bodo potekali v skladu z ukrepi za preprečevanje širjenja okužb. Obisk notranjih prostorov bo dovoljen osebam, ki izpolnjujejo pogoj PCT. Prosimo vas, da na ogled pridete zdravi. Ogledi bodo potekali v manjših skupinah, zagotovljena bo minimalna razdalja med udeleženci. V zaprtih prostorih je obvezna uporaba zaščitne maske.

Izberite termin