Slovenska arhitektura

HIŠA DIMNIK

Dekleva Gregorič arhitekti / 2016
LOKACIJA: Logatec

Oblikovna in materialna zasnova objekta temeljita na pravilih tradicionalnega graditeljstva ter na morfoloških značilnostih okoliških stavb v naselju. Izhaja iz prevladujočega tipa hiše s simetrično dvokapno streho, obenem pa hiša predstavlja tipološko spremembo, ki izvira iz posebnosti uporabnikov.

Generični tip hiše smo združili z elementom dimnika, ki stanovalcem omogoča, da na štedilniku z odprtim ognjem vsakodnevno ustvarjajo kulinarične podvige zase in za prijatelje. Dimnik informira prerez hiše po celotni dolžini, kjer se sleme odpre in v notranje prostore spusti snop zenitalne osvetlitve. Kuhinja je srce družabnih aktivnosti in notranjega prostora. Hiša zaključuje rob naselja in se materialno navezuje na bližnji stari skedenj obložen s temnim lesom, obenem pa s svojo specifično podobo ustvarja nov dialog z bližnjo cerkvico Sv. Janeza iz 16. stoletja.

Oljen macesen popolnoma določa materialnost zunanjosti hiše, zgledajoč se po tradicionalnih fasadah vaških skednjev. Lesena obloga obdaja tako fasadno kot strešno površino. Zunanja, obodna stena deluje kot interaktivni objekt po principu »programske stene«. V fasadni ovoj so integrirane sekundarne funkcije kuhinje, shranjevanje, elementi shrambe in odprtine, ki mediirajo osvetlitev prostorov in usmerjajo poglede v okolico. Oljen hrast določa vse površine na dosegu rok stanovalcev, na stropu pa vidimo konstrukcijski beton, na katerem so sledi lesenega opaža, ki nadaljuje teksturo notranjega ovoja.

Podatki o objektu

Leto izgradnje
2016
Velikost objekta
205 m2 (106 m2 pritličje + 99 m2 klet) m2
Kvadratura parcele
830 m2
Nagrade
ARHIHOME 2019 AWARDS 3.nagrada enostanovanjski objekt - 2019 ; ARCHITIZER A+ AWARDS 2017, Residential – Private House (M 1000-3000 sq ft) category, Finalist, Architizer LLC. – 2017
Investitor
Andrej Dolenc

Projektantska ekipa

Arhitektura
Aljoša Dekleva, Tina Gregorič, Vid Zabel, Primož Boršič
Fotografije
Flavio Coddou
Strojne instalacije
ISP d.o.o., Jože Oblak
Elektro instalacije
ELGOM, Marko Golob
Gradbene konstrukcije
Konzola d.o.o., Luka Pavlovčič

Izvajalci in dobavitelji

Gradbena dela
Stavbarstvo Žerjal Marko Žerjal s.p
Notranja oprema
Mizarstvo Iztok Simčič s.p.