Galerija Cukrarna

Scapelab / 2021
Lokacija ogleda
Zbirno mesto
pred vhodom
Termin ogleda
sob. 15. 04. 2023 ob 16:00
REZERVACIJE TERMINOV SE ODPREJO 04.04.2023

Cukrarna je bila postavljena v začetku 19. stoletja na obrobju tedanje Ljubljane kot rafinerija sladkorja. Avtor prvotnega objekta je Matej Pertsch. Zaradi mnogoplastne stavbne in literarne zgodovine je varovana kot kulturna dediščina. Leta 2009 je Mestna občina Ljubljana razpisala natečaj, kjer je biro Scapelab predlagal, da se objekt v celoti izprazni in nameni galerijskemu prostoru velikega merila. Celotna investicija  je ocenjena na 23,2 mio €, od tega je vrednost gradbene pogodbe 21,5 mio €. Mestna občina Ljubljana je iz mehanizmov celostnih teritorialnih naložb pridobila nepovratna sredstva v višini dobrih 13 mio.

Z rekonstrukcijo obstoječega objekta, ki se je začela oktobra 2018, in ureditvijo okolice bo Mestna občina Ljubljana izboljšala urbano okolje in še dodatno oživila širše mestno središče. Poleg tega bo v prostoru odpravila fizično oviro, ki ovira mobilnost na tem delu Poljanskega nasipa in tako omogočila optimalno povezavo med mestnim središčem ter urbaniziranimi območji na vzhodu mesta. Izboljšala bo tudi družbeni vidik rabe prostora, saj bo po izvedbi projekta območje z novimi vsebinami in ureditvami postalo dinamičen, programsko bogat in družbeno živahen ter varnejši in prijetnejši prostor, zanimiv tudi za večkraten obisk tako prebivalcev kot obiskovalcev Ljubljane.

 

 

Podatki o objektu

Leto izgradnje
2021
Velikost objekta
5.600 m2
Kvadratura parcele
7.900 m2
Nagrade
Plečnikova medalja 2022, Zlati svinčnik za odlično izvedbo 2022 (ZAPS)
Investitor
Mestna občina Ljubljana
Institucije
ZVKDS

Projektantska ekipa

Arhitektura
Marko Studen, Jernej Šipoš, Boris Matić
Interier
Scapelab
Krajinska arhitektura
Scapelab
Fotografije
arhiv Scapelab, Miran Kambič
Strojne instalacije
Menerga d.o.o.
Elektro instalacije
SS Načrt s.p.
Gradbene konstrukcije
Elea iC d.o.o.

Izvajalci in dobavitelji

Glavni izvajalec
STRABAG d.o.o.
Fasade in izolacije
Instalacije
ŠTERN GROUP d.o.o.
Gradbeni materiali
X

Rezervacija ogleda

Galerija Cukrarna

Za vstop v objekte je potrebna rezervacija preko prijave v tem spletnem obrazcu. Osebni podatki se zbirajo le za namene obveščanja o dogodkih OHS in evidentiranja oseb, ki vstopajo v objekte. Osebnih podatkov ne posredujemo tretjim osebam.

S prijavo prijavitelj sprejema pogoje vstopanja v objekte, ki bodo predstavljeni ob ogledu vsakega objekta (morebitno sezuvanje ob vhodu v zasebne objekte, prepoved fotografiranja, prepoved vstopanja v določene prostore).

Festival je javni dogodek. S prijavo in obiskom festivala soglašate, da se ogledi fotografirajo. Fotografije bodo uporabljene zgolj za promocijo festivala Odprte hiše Slovenije in ne bodo posredovane tretjim osebam.

Izberite termin