zasebni

Hiša z razgledom

Že ime hiše pove, da stoji na razgledni lokaciji nad Celjsko kotlino. Nova hiša nadomešča obstoječo dotrajano kmečko hišo. Ob upoštevanju konfiguracije terena, dostopnosti, osončenja in predvsem orientacije bivalnega dela hiše v smeri najlepšega razgleda se vklaplja v kompozicijo obstoječega skednja in manjše kamnite kašče. Za gradnjo hiše so bili uporabljeni izključno naravni gradbeni materiali: slama, les in ilovica. Srce hiše je velika zidana peč na drva, kamor se stekajo vse poti iz sicer nivojsko razgibane tlorisne zasnove.

Hiša se nahaja v Šempetru v Savinjski dolini.

 

Prenova mansarde v središču Ljubljane

Zgodb o preobrazbi mračnih, z razno kramo natrpanih podstrešnih stanovanj, ki nastajajo pod veličastnimi strehami v starih mestnih jedrih, je bilo že veliko. Od drznih in bogatih dunajskih loftov do manj impozantnih, a še vedno premišljenih potez preobrazbe. Vse te zgodbe nosijo sporočilo o mansardnih stanovanjih, ki govori o volumnu, večji količini dnevne svetlobe, odprtosti prostora in zasebnosti kljub vsakodnevnemu mestnemu vrvežu. Zato vpogled v taka domovanja vedno znova preseneti, saj je vsaka zgodba unikat, nastal s pomočjo prefinjenega občutka arhitekta za prostor.

V središču mesta Ljubljana, med eno izmed prometnih mestnih cest in s pogledom na grad na drugi strani, se je prepoznala možnost ureditve prostornega stanovanja, katerega poteze so nastajale z vzajemnim sodelovanjem investitorja in arhitekturnega biroja. Izčiščen tloris, ki upošteva odmaknjenost od cestnega hrupa, povezanost notranjega z zunanjim prostorom, obrnjenim proti zeleni oazi, je kot pika na i, zadnji v nizu preobrazb strehe stavbnega kareja.

4hiše

Štiri stanovanjske enote v Kranju sestavljajo mikrososesko z dvoriščem, kjer se lahko igrajo otroci ali pa lastniki na njem operejo avtomobil. Lokacija se nahaja v gosto poseljenem območju s pretežno anonimno arhitekturo slabše kakovosti. Srce vsake hiše je skoraj štiri metre visok dnevni prostor, v katerem velika drsna steklena stena prepušča vrt v hišo. Spodnji del hiš je povezan, razgiban in sproščen, kot se za sodobno družinsko hišo spodobi. Vsak vrt je dovolj velik, da se na njem lahko igrajo otroci, hkrati pa dovolj majhen, da vzdrževanje ne bo v breme. Posedanje na strešni terasi, daleč od oči sosedov, omogoča razgled čez strehe celotnega Kranja, vse do Julijcev in Kamniških Alp. Soseska je še v izgradnji in bo končana v letu 2017.

Hiša na klancu

Hiša na klancu, v občini Dobrna, je dom štiričlanske družine. Zasnova hiše je izrazito odprta, tako navzven kot tudi navznoter. Leži na vrhu klanca s krasnimi razgledi na okoliško pokrajino. Za gradnjo so bili izbrani predvsem lokalni, naravni gradbeni materiali: ilovica, les in slama. Prostorska zasnova, izbor materialov in način gradnje ustvarjajo topel in prijazen dom, ki združuje prvobitno s sodobnim.

Hiša se nahaja v Dobrni.

 

Hiša Satler

Hiša Satler stoji v naselju Sveti Jernej na gozdni terasi s kvalitetnimi razgledi na okoliško pokrajino. Njeno zasnovo zaznamuje logična razporeditev spalnih in tehničnih prostorov, ki se v tlorisni obliki črke L nizajo ob centralnem bivalnem prostoru s kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo z izstopom na zunanjo teraso. Pritlična hiša se prilagaja terenu z enokapnico, kar omogoča prodiranje naravne svetlobe z različnih strani in izkoriščanje pogledov v daljavo.

Hiša stoji v Ločah.

Prenova hiše Studio LIST

Klasična enodružinska hiša je prenovljena v pasivnem standardu za štiričlansko družino. Zasnovana je kot zasebni pilotni projekt biroja, kjer na enem mestu predstavljajo vse pomembne korake kakovostne energetsko varčne pasivne prenove in novogradnje, ki so jih pridobili z lastnimi izkušnjami. Hiša ima urejen sistem za spremljanje podatkov o bivalnem ugodju. Bivalni prostori in spalnica za starše so v pritličju. Dnevno se uporablja kot prostor za hobije ali kot prostor za sprostitev med savnanjem. V nadstropju pa so prostori za otroke.

Hiša stoji v Celju.

Pasivna hiša Leska

Pri razvoju koncepta hiše Leska so si ustvarjalci zastavili več vodil, ki so jih v procesu dozorevanja ideje medsebojno usklajevali. Lega, orientacija in oblikovanje hiše ter zunanjih prostorov so zasnovani na podlagi upoštevanja številnih tehničnih zakonitosti ter v skladu s konceptom bioklimatskega načrtovanja. Želja investitorja, ki je hkrati tudi arhitektka hiše, je bilo ustvariti prijeten dom za veliko družino z dinamičnim življenjskim slogom in zagotavljati možnosti prilagajanja prostorov v procesu odraščanja otrok oz. sprememb načina bivanja. Na 330 m2 bivalnih površin v pritličju in nadstropju so oblikovane glavne komunikacijske osi, ki se odpirajo v naravo, ob teh pa so nanizani ambienti za različne namene. Skupni večji prostori so neposredno navezani na zunanje terase in so namenjeni druženju ter skupnim aktivnostim. Manjši individualni prostori zagotavljajo več zasebnosti. Hiša ima 153 m2 kleti za servisne in pomožne prostore, manjši fitnes in posebno glasbeno sobo. Krajinska ureditev je zelo funkcionalna, z enostavnimi potezami ustvarja postopno prehajanje grajenega tkiva k avtohtonemu naravnemu okolju. Hiša in njen zunanji prostor sta zelo dobro povezana in zagotavljata visoko kakovostno bivalno ugodje.

Hiša stoji pri Rušah.

Prenova medetažne enodružinske hiše V

Hiša V je bila tipska medetažna hiša iz 70. let, potrebna temeljite prenove. S porušitvijo stene in stropa med dnevno sobo in kuhinjo je bil ustvarjen velik bivalni prostor, ki je s povečanimi okenskimi odprtinami in stopnicami dobro povezan z vrtom. Nekdaj temno notranje centralno stopnišče je naravno osvetljeno z odprtinami v strehi in po obodu. Stopnišče je postalo del bivalnega prostora in osrednja vertikalna os, ki vizualno povezuje vse prostore hiše. Dotrajana hiša je s prenovo postala funkcionalen dom za mlado družino.

Hiša stoji na Visokem pri Kranju.

Hiša Hribljane

Zaselek Hribljane je ena v nizu malih vasi, ki ležijo med Rakitno in Cerknico. V objemu gozdov razen občasnega srečanja z medvedom vlada mir. Hiša stoji ob borovem gozdičku. Zasnova sledi obstoječemu terenu, s katerim prerez prostorov sočasno raste. Glavni bivalni prostor hiše je kuhinja z obsežno jedilnico in pečjo, ki kuhinjo poveže z dnevnim prostorom. Ob klančini, ki vodi do delavnice, se nizajo zasebnejši programi. Hiša upošteva lokalno tradicijo gradnje lesenih stavb. Za konstrukcijo je uporabljen masiven les, kot zaključni sloji pa naravni materiali.

Hiša stoji v občini Cerknica.

Hiša B

Hiša B je rekonstrukcija obstoječe, večkrat razširjene zidanice z vinsko kletjo v pritličju in bivalnimi prostori v nadstropju in podstrešju. Spodnji, kletni prostori so ohranjeni, zgornji stanovanjski del pa je zasnovan povsem na novo. Konstrukcija zgornjega dela je lesena, masivna, vidna z notranje strani. Fasadni plašč se, kadar ni nikogar doma, povsem zapre. Odprto ostaja le izrinjeno okno – oko hiše, ki se ozira po okolici.

Hiša stoji v bližini Podčetrtka.