prenovljeni

Prenova mansarde v središču Ljubljane

Zgodb o preobrazbi mračnih, z razno kramo natrpanih podstrešnih stanovanj, ki nastajajo pod veličastnimi strehami v starih mestnih jedrih, je bilo že veliko. Od drznih in bogatih dunajskih loftov do manj impozantnih, a še vedno premišljenih potez preobrazbe. Vse te zgodbe nosijo sporočilo o mansardnih stanovanjih, ki govori o volumnu, večji količini dnevne svetlobe, odprtosti prostora in zasebnosti kljub vsakodnevnemu mestnemu vrvežu. Zato vpogled v taka domovanja vedno znova preseneti, saj je vsaka zgodba unikat, nastal s pomočjo prefinjenega občutka arhitekta za prostor.

V središču mesta Ljubljana, med eno izmed prometnih mestnih cest in s pogledom na grad na drugi strani, se je prepoznala možnost ureditve prostornega stanovanja, katerega poteze so nastajale z vzajemnim sodelovanjem investitorja in arhitekturnega biroja. Izčiščen tloris, ki upošteva odmaknjenost od cestnega hrupa, povezanost notranjega z zunanjim prostorom, obrnjenim proti zeleni oazi, je kot pika na i, zadnji v nizu preobrazb strehe stavbnega kareja.

Prenova pritličja Hotela Slon

Leta 1552 se je avstrijski vojvoda Maksimilijan II. na poti iz Španije ustavil v Ljubljani. S seboj je imel poročna darila, med drugim tudi slona. Meščane je mogočna žival očarala. Na mestu, kjer je počival slon, so gostišče in kasneje hotel poimenovali Pri slonu. Prvi hotel Slon je bil zgrajen v letih 1856-1858. Znamenit je bil tudi zato, ker so se petični Ljubljančani lahko kopali pod njegovo streho. Današnjo hotelsko zgradbo so zgradili leta 1937 po načrtu arhitekta Stanka Rohrmanna.

Zadnjo delno prenovo je hotel doživel leta 2017, ko so preuredili pritličje. Ob prenovi Slovenske ceste je hotel pridobil prostor pod nekdanjimi arkadami. Tako je nekdanji javni pločnik postal z zasteklitvijo arkad razširjen javni prostor hotela. Nova arhitekturna in ambientalna podoba glavnega vhoda, lobbyja, kavarne in restavracije postavlja hotelu nove standarde in je sinteza zatečenih historičnih karakteristik, aktualnih potreb ter prefinjenega oblikovanja, izbora materialov in opreme. Arhitekturne rešitve zasteklitve arkad, vhoda, nekdanjega arkadnega prostora in recepcije je zasnovala in oblikovala Jadranka Grmek u.d.i.a.. Beograjska arhitektka Ksenija Djordjević si je zamislila, izbrala in umestila dekorativno razsvetljavo, pohištveno opremo, recepcijski in gostinski pult z opremo ter v celoti uredila Restavracijo Slon 1552. Skulpture so delo kiparke Ane Djordjević.

Gimnazija Jožeta Plečnika – večnamenski prostor in stopnišče

Plečnikova gimnazija se ponaša z dolgo, bogato in burno zgodovino več kot stoletnega obstoja. Zgrajena je bila po načrtih arhitekta Jožeta Plečnika med leti 1939/47 za Uršulinski samostan. Uršulinke so gimnazijo zgradile z odškodnino od prodaje dela samostanskega vrta, kjer je danes park Zvezda. Glavna fasada, ki oblikuje Šubičevo ulico, je obrnjena na sever in zaradi stalne sence poživljena z grafičnimi teksturami različnih ometov. Učilnice gimnazije so obrnjene proti vrtu, širok hodnik pa proti ulični strani. Leta 1966 je arhitekt Edvard Ravnikar k šoli zasnoval prizidek v sklopu širše ureditve novega Trga republike. Gimnazija je ime po arhitektu dobila leta 1997.

Z zadnjo prenovo je bila izrabljena klet stavbe za večnamenski prostor z jedilnico. Zato je bilo potrebno izvesti tudi novo stopnišče. Nova ureditev je zasnovana protipotresno. S posebno študijo je bila določena lokacija za novo dvigalo, ki bo omogočilo dostop vsem osebam, in zgrajen je bil spodnji del jaška. Posegi so usklajeni z originalnim prostorom in ga dopolnjujejo, kar se odraža v očiščenju prostora in v dovršenih detajlih. Izhodišče oblikovanja temelji na prepletanju obstoječih originalnih delov stavbe, ki so ponekod poudarjeno osvetljeni, ter novih elementov, ki so komplementarna dopolnitev obstoječega.

Predviden je ogled celotne gimnazije.

Poslovni prostori podjetja Grad

Podjetje Grad d.d. se je leta 2015 odločilo preurediti poslovno stavbo na Viču. Celovita prenova je vključevala tako prostorsko prenovo kot novo grafično podobo podjetja, ki je hkrati tudi zgodovinski zapis njegovega razvoja. Oblikovanje sodobnih poslovnih prostorov je težilo k funkcionalni izčiščenosti prostora in ureditvi prijetnega delovnega ambienta, ki ustvarja posebna in osebna delovna mesta.

Prenova šolske avle OŠ Poljane

Projekt prenove šolske avle sledi organizaciji otroškega igrišča, kjer otroci lahko sami urejajo in prilagajajo prostor različnim programskim aktivnostim. Prenovljena avla je opremljena z novimi premičnimi in fiksnimi lesenimi elementi, obdelanimi z barvami na vodni osnovi. Otroci lahko premične lesene bloke enostavno sestavljajo v večje kompozicije ter z njimi ustvarjajo različne situacije, kot na primer oder z amfiteatrom, površine za sedeče ali stoječe delo, športno igrišče, podstavke za razstavne eksponate, labirint itd. Posebna pozornost pri prenovi je bila posvečena umetni razsvetljavi, ki ustreza različnim aktivnostim v prostoru ter hkrati predstavlja energetsko varčno rešitev. S pomočjo ‘pametnih’ krmilnikov se v prostoru avtomatsko prilagajata barva in jakost osvetlitve, ki vplivata na vzdušje in razpoloženje uporabnikov. Jutranja in pozna popoldanska topla svetloba pospremita učence v šolo in iz nje, bela in intenzivna svetloba pa učence prebuja takoj po kosilu.

 

 

9 okvirjev, prenova vstopne avle na Gimnaziji Poljane

Pri konceptu prenove vhodne avle na Gimnaziji Poljane, ustanovljene leta 1889, so poudarjene kvalitete obstoječe historične stavbe. Ohranjeni so prvotne stenske in stropne štukature ter umetelno izdelani stebri. Ti so postavljeni v strogo prostorsko simetrično os, ki povezuje manjši trg pred objektom, vstopno avlo in osrednje stopnišče. V prostor prenovljene avle je vstavljen nov stopničast betonski podij, na katerem stoji devet jeklenih prostorskih okvirjev različnih dimenzij s transparentnimi polnili, ki ne zastirajo pogledov proti osrednjemu stopnišču. Elegantna črna, na prvi pogled skoraj krhka geometrijska telesa v belem historičnem ovoju spominjajo na abstraktno umetnino, ki spodbuja k prostorski manipulaciji ter postavitvi šolskih razstav. Dvignjen betonski podij poudarja simetrično vstopno os ter vabi k posedanju med odmori, opazovanju razstav in naključnih mimoidočih. Z velikim minimalističnim svetilom v obliki kroga je dodatno osvetljen historični, s cvetličnimi štukaturami okrašen strop, ki poudarja reprezentančnost vhodne avle.

Prenova domačije Vrlovčnik

Projekt zajema celovito prenovo nekdanje visokogorske domačije Vrlovčnik v neokrnjeni naravi Kamniško-Savinjskih Alp, v Matkovem kotu. Domačijo sestavljajo tri stavbe – domačija, kašča in marof ter kovačija. Vsi objekti razen kovačije so v zelo slabem stanju, neprimerni za bivanje in potrebni temeljite prenove. Projekt je izhajal iz predpostavke, da bodo obnovljeni objekti prilagojeni občasnemu bivanju. Pri tem izkoriščajo kvalitete originalne stavbne zasnove v povezavi z neokrnjeno krajino.

Hiša stoji v Matkovem kotu.

Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo

Koncept prenove mestne palače sloni na premisi, da se stavba “predela” s čim manj posegi. S prenovo so se vzpostavili kvalitetni prostori za izvajanje pedagoškega, znanstveno-raziskovalnega ter umetniškega delovanja, obenem pa so ohranjeni tako prostorska zasnova kot ključni arhitekturni elementi stavbe. Ulična fasada je v celoti ohranjena, edini poseg v fasado predstavlja preureditev nekdanjega servisnega vhoda v vhod razstavišča Hiša arhitekture Maribor s prebojem do visokega pritličja. Dvoriščna fasada stavbe je skoraj v celoti predelana s pridanim sklopom dvigala, galerije ter požarnega stopnišča. Nov ritem fasadnih odprtin v ohranjenem delu dvoriščnega zidu z zaobljenimi vogalnimi linijami nadvišanega stopniščnega jedra ter ritem črnih panelnih plošč požarnega stopnišča diskretno vzpostavlja novodobno podobo. Nova prostorsko-programska zasnova stavbe je prilagojena grajeni strukturi, arhitekturni detajli palače pa se z decentnimi novodobnimi posegi ohranjajo v čim večjem deležu. Nad vhodnim stopniščem so po vertikali v prvi in drugi etaži ter mansardi, ki je v celoti prenovljena, nanizane tri velike predavalnice. Zahodno od vertikalnega niza osrednjih predavalnic so v prvi, drugi in tretji etaži urejene specializirane učilnice oz. predavalnice, vzhodno od njih pa so v pritličju, 1. in 2. etaži ter v mansardi kabineti ter risalnica. Kletna etaža ima v zahodnem traktu urejene delavniške prostore, v vzhodnem pa je urejeno razstavišče (Hiša arhitekture Maribor) ter večnamenski prostor, ki se uporablja po potrebi kot delavnica, prostor za poletne šole, seminarje ali kot dodatno razstavišče.

Prenova hiše Studio LIST

Klasična enodružinska hiša je prenovljena v pasivnem standardu za štiričlansko družino. Zasnovana je kot zasebni pilotni projekt biroja, kjer na enem mestu predstavljajo vse pomembne korake kakovostne energetsko varčne pasivne prenove in novogradnje, ki so jih pridobili z lastnimi izkušnjami. Hiša ima urejen sistem za spremljanje podatkov o bivalnem ugodju. Bivalni prostori in spalnica za starše so v pritličju. Dnevno se uporablja kot prostor za hobije ali kot prostor za sprostitev med savnanjem. V nadstropju pa so prostori za otroke.

Hiša stoji v Celju.

Revitalizacija Hotela Sotelia

Hotel Sotelia je bil odprt pred natanko desetimi leti in je, kot je to v turizmu običajno in potrebno, ravnokar doživel svojo prvo osvežitev. Turizem je namreč investicijsko zahtevna panoga, saj se standardi, tehnologija in potrebe ter pričakovanja gostov hitro spreminjajo. Da bi bili kot ponudniki tovrstnih storitev vedno uspešni in v vrhu, moramo tem zahtevam prisluhniti in se jim nenehno prilagajati. In vendar v primeru prve osvežitve Hotela Sotelia ne govorimo o popolni preobrazbi. Prenova le nadaljuje in nadgradi osnovno zgodbo, ki je bila začrtana pred desetimi leti. Cilj je bil obdržati prepoznaven karakter, ki je bil nekoliko pomlajen, dodane pa so bile nekatere nove vsebine.