energijske

Prizidek Biotehniški fakulteti, Oddelek za lesarstvo

Nov leseni prizidek Biotehniške fakultete, Oddelka za lesarstvo, je namenjen pedagoško – raziskovalnemu delu. Tlorisne dimenzije objekta so 40 m x 13,5 m. Jugovzhodna stran je namenjena kabinetom, severozahodna prostorom za delo s študenti, vmes je izveden hodnik. Konstrukcija objekta je iz lesenih križno lepljenih plošč, pri čemer so stenski elementi hodnika ter kabinetov izvedeni kot vidne lesene stene. Prav tako je vidna tudi lesena strešna plošča. Fasada je iz termomodificiranega lesa, pred njo pa je pas dekorativnih lesenih stebrov.

Hiša P

Hiša leži na idilični lokaciji nad vasjo. Strma parcela pa omogoča štiri etaže. Preplet skupnih prostorov ter manjšega in večjega stanovanja za dve generaciji, ustvarja dinamiko stavbe. Spodnje pritličje je vhodno, gornje se odpira na dvorišče, ki ga obdaja servisni objekt. Velike steklene površine odpirajo hišo proti Julijskim Alpam, manjša okna pa uokvirjajo poglede na Karavanke. Spodnji del stavbe je zidan, zgornji pa montažen z leseno fasado. Streha z gankoma ob vzdolžnih fasadah pokrije leseni del hiše.

 

 

Hiša za več kot dva

Mlad par se je odločil, da bo otroka pričakal v lepem in naravnem okolju. Izbrano prisojno zemljišče se na severni strani naslanja na breg, na jugu pa so ga do žleda leta 2014 ščitila mogočna drevesa. Zaradi nagnjenega terena je hiša do polovice vkopana v breg. Zgoraj so spalnice, kopalnice in garaža, spodnja etaža pa je namenjena bivalnim prostorom. Dvonivojski stekleni vhod z zadnje strani hiše, dostopen preko zunanjega stopnišča, omogoča vstop v spodnjo bivalno etažo. Kompozicijo volumnov dopolnjuje skladno oblikovan servisni objekt, ki zaključuje intimno dvorišče.

 

 

 

 

Hiša JM

Na robu Predoselj pri Kranju stoji kompaktna lesena skeletna enodružinska hiša, grajena v pasivnem standardu. Bivanjski del je organiziran v dveh etažah. Na južni strani se odpre na pokrito teraso, od koder se odpira pogled proti vrtu in dalje proti kanjonu Kokre. Hišo proti severu ščiti pločevinasta fasadna obloga, ki se zvezno nadaljuje v strešno površino enokapnice. Hiša bo dokončana meseca junija in še ni opremljena.

 

 

Osnovna šola Brezovica

Nizkoenergijska osnovna šola je zrasla na mestu dotrajane stare šole in je od nje tri krat večja. Kljub dodanemu prezračevanju pa porabi pol manj energije za ogrevanje, poraba vode se je z namestitvijo rezervoarjev za deževnico zmanjšala za dve tretjini. Uporabljeni so bili opeka, beton, steklo, zemlja, kritina in leseni nosilci porušenega objekta. Stavba z odlično toplotno izolativnostjo, prilagodljivimi zunanjimi senčili in izkoriščanjem energije sonca zagotavlja bivalno ugodje ob izredno majhni porabi energije (7,37W/m3). Poraba olja za ogrevanje stavbe je padla iz 9,84 l/m2 na 1,78 l/m2. S smotrnim odločanjem in znižanjem porabe energije v vseh delih procesa graditve in uporabe stavb novi objekt predstavlja dober primer, ki prispeva k energijsko manj odvisni nizkoogljični družbi.

Lesen nizkoenergijski Vrtec Šentrupert

Vrtec v Šentrupertu je eden redkih trajnostno zasnovanih javnih objektov v Sloveniji. Je energetsko varčen in spoštljiv do okolja, saj so v njem uporabljeni naravni materiali, predvsem les. Za ogrevanje se izkoriščajo lokalni obnovljivi viri – lesni sekanci. Arhitekturno oblikovanje steklenih površin zmanjšuje energetsko porabo objekta. Celotna arhitekturna zasnova je podrejena dobremu počutju uporabnikov v vseh letnih časih in vremenskih razmerah.

Aktivna hiša

Aktivna hiša je vzorčna stanovanjska hiša, ki predstavlja korak naprej od koncepta pasivne hiše. Poleg energetske učinkovitosti in izrabe sončne energije jo odlikuje tudi skrb za bivalno ugodje. Vgrajene sisteme pametnih inštalacij lahko nadzorujemo in upravljamo preko računalnika. Senzorji zbirajo podatke o delovanju hiše, na podlagi katerih bodo zgradbo razvijali in izboljševali v prihodnosti.

Hiša stoji v Smledniku.

 

 

Hiša Krč

Hiša je zasnovana po zgledu lokalne gradnje: je ozka, z lesenim ovojem, leži vzporedno s plastnicami terena, ima napušče. Dostop je z zgornje strani parcele. Atraktivni pogledi po dolini reke Kokre in na Kamniške Alpe so narekovali umestitev bivalnih prostorov v zgornjo etažo z velikimi okenskimi površinami. Vkopani del hiše je betonski, preostali del pa ima jekleno nosilno konstrukcijo lesene montažne gradnje. Hiša je energetsko in komunalno avtonomna, ima lasten vodni vir, čistilno napravo in fotonapetostno elektrarno; ogrevana je s toplotno črpalko voda–voda z zemeljskim kolektorjem in ima predvideno ureditev prezračevanja z vračanjem energije. Hiša je še v gradnji.

Eko apartmaji Ortenia

Apartmaji Ortenia stojijo ob robu gozda na hribu nad vasjo Podčetrtek. Premišljena arhitekturna zasnova poudarja simbiozo zunanjega in notranjega bivalnega prostora. Iz apartmajev je izjemen pogled na grad, okolico in bujen vrt. Uporaba naravnih materialov z nizkim ogljičnim odtisom gostom zagotavlja kakovostno bivalno ugodje. Ometi v notranjosti so glineni, lesena nosilna konstrukcija je izolirana s celuloznimi vlakni, fasada pa je obložena z lesom. Skupni prostori: wellness z dvema savnama, večnamenski prostor, vinska klet, recepcija in fitness so v delno vkopani kleti. Apartmaji Ortenia so se prvi v Sloveniji uvrstili v združenje Eco hotels certified.

 

 

Hiša z dvema volumnoma

Dvodružinska hiša v Domžalah ima poudarjeno oblikovana dva volumna. Zamik volumnov kaže na dvojnost objekta in omogoča zasebnost vsake enote. Hiša je grajena v pasivnem standardu. Orientirana je proti jugu in ima dostop urejen s severne strani. Notranji prostor večjega stanovanja je členjen po višini in je povezan z vrtom v pritličju ter vrtom na strehi. Oblikovanje interierja je temeljilo na kombinaciji vgrajenih in poudarjenih pohištvenih elementov. Vrata in omare so zasnovana skrito v stenah. Izpostavljeni elementi pa so izvedeni v lesnem furnirju in so uporabni na več načinov.