energijske

Prizidek Biotehniški fakulteti, Oddelek za lesarstvo

Nov leseni prizidek Biotehniške fakultete, Oddelka za lesarstvo, je namenjen pedagoško – raziskovalnemu delu. Tlorisne dimenzije objekta so 40 m x 13,5 m. Jugovzhodna stran je namenjena kabinetom, severozahodna prostorom za delo s študenti, vmes je izveden hodnik. Konstrukcija objekta je iz lesenih križno lepljenih plošč, pri čemer so stenski elementi hodnika ter kabinetov izvedeni kot vidne lesene stene. Prav tako je vidna tudi lesena strešna plošča. Fasada je iz termomodificiranega lesa, pred njo pa je pas dekorativnih lesenih stebrov.

Hiša P

Hiša leži na idilični lokaciji nad vasjo. Strma parcela pa omogoča štiri etaže. Preplet skupnih prostorov ter manjšega in večjega stanovanja za dve generaciji, ustvarja dinamiko stavbe. Spodnje pritličje je vhodno, gornje se odpira na dvorišče, ki ga obdaja servisni objekt. Velike steklene površine odpirajo hišo proti Julijskim Alpam, manjša okna pa uokvirjajo poglede na Karavanke. Spodnji del stavbe je zidan, zgornji pa montažen z leseno fasado. Streha z gankoma ob vzdolžnih fasadah pokrije leseni del hiše.

 

 

Hiša za več kot dva

Mlad par se je odločil, da bo otroka pričakal v lepem in naravnem okolju. Izbrano prisojno zemljišče se na severni strani naslanja na breg, na jugu pa so ga do žleda leta 2014 ščitila mogočna drevesa. Zaradi nagnjenega terena je hiša do polovice vkopana v breg. Zgoraj so spalnice, kopalnice in garaža, spodnja etaža pa je namenjena bivalnim prostorom. Dvonivojski stekleni vhod z zadnje strani hiše, dostopen preko zunanjega stopnišča, omogoča vstop v spodnjo bivalno etažo. Kompozicijo volumnov dopolnjuje skladno oblikovan servisni objekt, ki zaključuje intimno dvorišče.

 

 

 

 

Hiša JM

Na robu Predoselj pri Kranju stoji kompaktna lesena skeletna enodružinska hiša, grajena v pasivnem standardu. Bivanjski del je organiziran v dveh etažah. Na južni strani se odpre na pokrito teraso, od koder se odpira pogled proti vrtu in dalje proti kanjonu Kokre. Hišo proti severu ščiti pločevinasta fasadna obloga, ki se zvezno nadaljuje v strešno površino enokapnice. Hiša bo dokončana meseca junija in še ni opremljena.

 

 

Osnovna šola Brezovica

Nizkoenergijska osnovna šola je zrasla na mestu dotrajane stare šole in je od nje tri krat večja. Kljub dodanemu prezračevanju pa porabi pol manj energije za ogrevanje, poraba vode se je z namestitvijo rezervoarjev za deževnico zmanjšala za dve tretjini. Uporabljeni so bili opeka, beton, steklo, zemlja, kritina in leseni nosilci porušenega objekta. Stavba z odlično toplotno izolativnostjo, prilagodljivimi zunanjimi senčili in izkoriščanjem energije sonca zagotavlja bivalno ugodje ob izredno majhni porabi energije (7,37W/m3). Poraba olja za ogrevanje stavbe je padla iz 9,84 l/m2 na 1,78 l/m2. S smotrnim odločanjem in znižanjem porabe energije v vseh delih procesa graditve in uporabe stavb novi objekt predstavlja dober primer, ki prispeva k energijsko manj odvisni nizkoogljični družbi.

Lesen nizkoenergijski Vrtec Šentrupert

Vrtec v Šentrupertu je eden redkih trajnostno zasnovanih javnih objektov v Sloveniji. Je energetsko varčen in spoštljiv do okolja, saj so v njem uporabljeni naravni materiali, predvsem les. Za ogrevanje se izkoriščajo lokalni obnovljivi viri – lesni sekanci. Arhitekturno oblikovanje steklenih površin zmanjšuje energetsko porabo objekta. Celotna arhitekturna zasnova je podrejena dobremu počutju uporabnikov v vseh letnih časih in vremenskih razmerah.

Aktivna hiša

Aktivna hiša je vzorčna stanovanjska hiša, ki predstavlja korak naprej od koncepta pasivne hiše. Poleg energetske učinkovitosti in izrabe sončne energije jo odlikuje tudi skrb za bivalno ugodje. Vgrajene sisteme pametnih inštalacij lahko nadzorujemo in upravljamo preko računalnika. Senzorji zbirajo podatke o delovanju hiše, na podlagi katerih bodo zgradbo razvijali in izboljševali v prihodnosti.

Hiša stoji v Smledniku.

 

 

Kristalna palača – skoraj nič energijska poslovna hiša

Kristalna palača je nova mestna ikona in nakazuje razvoj BTC-ja ter vzhodnega dela Ljubljane v prihodnosti. Je najvišja stavba v Sloveniji. V kompleksu se prepletajo javni in poljavni prostori. Pri načrtovanju so bili upoštevani trajnostni vidiki, saj je stavba energetsko varčna oziroma ima lastno sončno elektrarno ter sistem hlajenja z ledom. Za prijetno počutje uporabnikov in uporabnic je namenjenih 2.500 m2 zelenih površin na terasi, pred vhodom pa stoji tudi vodna površina.

 

Mladinski Hotel Punkl

Mladinski hotel Punkl v Ravnah na Koroškem je nizkoenergijski objekt, v celoti zgrajen iz lesa. Z njim želi občina Ravne spodbuditi turistično dejavnost na tem območju. Stoji v neposredni bližini športnega parka, ki je izjemno lepa krajinska celota. Stavba je preprosta, lesena od začetka do konca in ničesar ne skriva. Punkl je na prvi pogled enostavna lesena kocka z izrezi in razmestitvami polnih in praznih volumnov. Vsi drugi uporabljeni materiali so podrejeni predstavitvi lesenih volumnov in poti svetlobe skozi objekt.

Individualna gradnja Marles SI

Objekta ne krasi le kreativna in fascinantna arhitektura, vgrajeni so tudi najkakovostnejši materiali in oprema. Uporaba lesa zagotavlja odlične izolacijske lastnosti tako pozimi kot poleti. Hiša ima izredno funkcionalno in razgibano razporeditev prostorov, ki so popolnoma prilagojeni potrebam in željam lastnikov. Arhitekt si je zamislil prostorno, svetlo hišo z odprtimi in zračnimi prostori. Spodnji in zgornji kubus dajeta hiši ekskluzivno arhitekturno noto.