Goriška

Servisni objekt ribogojnice Tolmin

Nova ribogojnica stoji na desnem bregu Tolminke, tik ob lagunski čistilni napravi, pred sotočjem Tolminke in Soče. Strmo nagnjen teren nudi pogled na objekt in bazene z dovozne ceste, ki je nad objekti speljana po dvignjenem naravnem platoju, med omenjenima rekama. Specifičen teren je kot naravna danost botroval tlorisno volumenski zasnovi objekta, ki z vrha spominja na ribo, repeticija lomljenih streh pa na valovanje vode. 14 pokritih pretočnih bazenov je namenjenih gojenju soške postrvi, lipana in šarenke. V servisno predelovalnem objektu so prostori za skladiščenje hrane, servisni in pisarniški prostori delavcev in prostori za predelavo rib.

Park oddiha in razmisleka

Ob stoletnici bojev na Soški fronti in 160-letnici rojstva generala Boroevića je bila v spomin in opomin oblikovana prostorska instalacija. Geometrijska oblika ureditve opozarja na ostrino in grozote vojne. Kovinska stena se dematerializira v lamele ograje pomola in obiskovalca spoji z borovim gozdičem. Od tu naprej poti ni. Pomol ne vodi nikamor, kakor tudi vojna ne. Krožna lebdeča pot obiskovalca pripelje ponovno na začetek, kjer sestopi na travo, na zeleno optimistično travnato površino, od koder si pot naprej izbira vsak sam.

Vila Mravljevi

Vilo Mravljevi v majhni kraški vasici sestavljata dve hiši: prenovljena tradicionalna kamnita stanovanjska hiša iz leta 1880 ter sodoben nov objekt, ki je nadomestil dotrajano gospodarsko poslopje. V stanovanjskemu objektu so spalno-bivalni prostori – dnevni prostor z jedilnico, kuhinja, vinska klet ter tri spalnice s sanitarijami. V novem objektu pa so skupni prostori, prostor za oddih, savna in energetska postaja. Vsak prostor odraža svoj karakter glede na obliko prostora in njegovo opremljenost ter izbrane materiale, pa naj bo to jedilnica, vinska klet ali sobe, ena celo v podstrešju. Vila je zgrajena iz naravnih materialov, od kamna, ki je bil glavni gradnik prvotne hiše, do starih lesenih tramov, hrastovega in macesnovega lesa ter glinenih sten, ki dajejo vili prijetno toplino. Rustikalen karakter vile dopolnjuje harmonija izbora sodobnega oblikovalskega pohištva, starinskih lesenih pohištvenih elementov in sodobnih arhitekturnih detajlov. Vila ima prijetno urejeno zunanjo teraso med objektoma, ki jo krasi mogočna stara oljka.

Hiša na pant

Hiša stoji pod grebenom Trnovske planote. Na senčno stran proti cesti zaključuje ulico s simbolnim “pantom” v svojem najožjem delu, proti jugu in dolini pa se na stežaj razpira. Celotno oblikovanje je podrejeno močni burji, kreativnem pogledu na bivalno kulturo naročnikov – priznanih umetnikov, pogledom na Vipavsko dolino, komunikaciji z nagnjenim zemljiščem in zajemu sonca. Vhod in dnevni del hiše sta v zgornjem delu, v spodnjem pa so nočni prostori, ki imajo vsi izhode na vrt. Na ravnem delu strehe je razgledna ploščad.

Hiša stoji v Ajdovščini.

Open house Vinazza

Kakšna je hiša, v kateri živi arhitekt s svojo družino? Hiša Vinazza je umeščena v naravo, lebdeča sredi polj in se z monolitnimi belimi zidovi brani bred burjo ter zajema sonce v vsakem trenutku sončnega dne. Modernistična belina stanovanjske kocke, ki jo je preoblikovala kraška burja, je bila izhodišče za načrtovanje sodobnega doma.

 

Hiša Ruta

Hiša Ruta je namenjena oddajanju gostom kot dopolnilna dejavnost na kmetiji. S svojim močnim karakterjem in izčiščenim oblikovanjem nudi spremembo in oddih od vsakdanjika. Ima jasno poudarjen lokalni arhitekturni značaj in izjemno povezavo z okoliško naravo in oddaljenimi pogledi.

 

Dva trga v Šempasu – oživitev vaških jeder

Obnova oziroma oživitev vodnjaka Bride in trga Franca Krašana sta del celovite ideje urejanja vaškega prostora Šempasa. Posegi so urejeni po enakih načelih, s sorodnimi materiali in v prostoru ustvarjajo rdečo nit. Premišljene prenove majhnih trgov in vaških središč pozitivno vplivajo na celotno podobo vasi in njeno zaznavo.

Avtorji projektov
trg 1: Adrijan Cingerle, Jurij Pavlica, Sendi Mango, Tom Kerševan
trg 2: Adrijan Cingerle, Katarina Iskra, Sebastjan Winkler

 

Skladiščni objekt v Medani

Objekt se nahaja na strmem pobočju na obrobju Medane, neposredno ob lokalni dostopni cesti in povzema obliko sosednjih stavb. Želja naročnika je bila zgraditi sodoben objekt za skladiščenje ustekleničenega vina, ki bi odražal tudi karakter njegovih vin. Zaradi razmeroma majhne parcele in njenega velikega naklona je bilo potrebno objekt zgraditi v več etažah, kar za skladiščni objekt ni najbolj ugodno. Zato je v središče objekta postavljeno tovorno dvigalo, ki tvori jedro objekta in funkcionalno povezuje vse etaže. Tako kot arhitektura je tudi označevanje objekta zelo diskretno, v silhueti vasi ga hišo kljub modernemu oblikovanju težko najti na prvi pogled.

Klavže 28

S preureditvijo stare kmetije v kmečki turizem je bila velika kamnita hiša v dolini Soče rešena pred propadom. Ohranjeni in poudarjeni so bili vsi stari elementi hiše. Stilno izbrano pohištvo je odraz časa in prostora, v katerem je bila postavljena.

Mladinski center in hotel Ajdovščina

Mladinski hotel Ajdovščina je nastal v nekdanji stavbi italijanske kasarne. Prenova je izpeljana iz stare lokalne tradicije, tako da v različnih oblikah prepoznamo tradicionalne elemente. Prostori so odprti od znotraj navzven: strešna okna se odpirajo v krošnje topolov, hodniki proti okenskim režam na fasadi, južna soba z velikim oknom postane del parka s platanami. Sobe so oblikovane domiselno in privlačno.