Gorenjska

4hiše

Štiri stanovanjske enote v Kranju sestavljajo mikrososesko z dvoriščem, kjer se lahko igrajo otroci ali pa lastniki na njem operejo avtomobil. Lokacija se nahaja v gosto poseljenem območju s pretežno anonimno arhitekturo slabše kakovosti. Srce vsake hiše je skoraj štiri metre visok dnevni prostor, v katerem velika drsna steklena stena prepušča vrt v hišo. Spodnji del hiš je povezan, razgiban in sproščen, kot se za sodobno družinsko hišo spodobi. Vsak vrt je dovolj velik, da se na njem lahko igrajo otroci, hkrati pa dovolj majhen, da vzdrževanje ne bo v breme. Posedanje na strešni terasi, daleč od oči sosedov, omogoča razgled čez strehe celotnega Kranja, vse do Julijcev in Kamniških Alp. Soseska je še v izgradnji in bo končana v letu 2017.

NC Planica – Osrednji objekt

Osrednja stavba NC Planica je umeščena v težišče skakalnega in tekaškega dela nordijskega centra. Vkopani del s trietažno večnamensko dvorano je najvišja terasa terena ob poti v Tamar.  Na strehi dvorane sta smučarski stadion in nogometno igrišče. Koncentrična arhitektura nadzemnega dela stavbe povezuje naravne in kulturne prvine prostora.  V vhodni avli sta horizontalni in vertikalni vetrovnik, interaktivna razstava v gornjih etažah pa se zaključi s paviljonom na panoramski strehi.


Ogled poteka skupaj z ogledom Nordijskega centra Planica.


Zbirno mesto: pred osrednjim objektom.

Barvit apartma v Kranjski Gori

Blokovsko stanovanje v Kranjski Gori je pred prenovo odsevalo estetiko osemdesetih let, lastnika pa sta ga s pomočjo arhitektke spremenila v svetel, pisan počitniški apartma s skandinavskim pridihom. Zaradi majhnih prostorov tlorisno niso posegali v stanovanje, eden izmed glavnih ciljev pa je bil narediti apartma svetlejši in bolj svež. Zato so se držali svetle osnovne barvne sheme ter prostore popestrili s pisanimi manjšimi pohištvenimi kosi in dodatki.

Pediatrična ambulanta Polhek

Naročnik, Občina Gorenja vas – Poljane, je želel prenoviti otroško ambulanto v starem delu Zdravstvenega doma Gorenja vas v povsem enakih gabaritih, kot jih je imela obstoječa, ki ni omogočala najboljših pogojev za delo pediatrinje in medicinskih sester, pacientom in njihovim staršem pa ni nudila ustrezne zasebnosti.

Smiselno načrtovana oprema nove delovne prostore naredi uporabnejše in racionalnejše, umirjeni barvni toni poskrbijo za dobro počutje uporabnikov, zeleni in oranžni detajli pa prostor popestrijo in dajejo protiutež čutnim in nežnim ilustracijam Nine Štajner, ki krasijo stene ambulantnih prostorov in pričarajo prostoru toplino.

Prenova medetažne enodružinske hiše V

Hiša V je bila tipska medetažna hiša iz 70. let, potrebna temeljite prenove. S porušitvijo stene in stropa med dnevno sobo in kuhinjo je bil ustvarjen velik bivalni prostor, ki je s povečanimi okenskimi odprtinami in stopnicami dobro povezan z vrtom. Nekdaj temno notranje centralno stopnišče je naravno osvetljeno z odprtinami v strehi in po obodu. Stopnišče je postalo del bivalnega prostora in osrednja vertikalna os, ki vizualno povezuje vse prostore hiše. Dotrajana hiša je s prenovo postala funkcionalen dom za mlado družino.

Hiša stoji na Visokem pri Kranju.

Zdravstvene ambulante Gorenja vas

Zasnova nove zdravstvene ambulante temelji na dejstvu, da morajo biti vsi prostori zobozdravstvenih in splošno medicinskih prostorov naravno osvetljeni in prezračevani. Temu izhodišču je sledila konstrukcijska logika, ki omogoča prosto oziroma prilagodljivo umeščanje točno določenih dimenzij prostorov, podanih s strani naročnika. Na tak način je obravnavana tudi fasada objekta, ki je po eni strani konstrukcijski, po drugi strani pa tudi instalacijski element, ki omogoča fleksibilno in naročnikom prilagojeno uporabo prostorov.

Nordijski center Planica

Nordijski center Planica je državni projekt, ki vključuje prenovo obstoječega skakalnega centra in nov tekaški center. Projekt je bil izbran na javnem državnem natečaju. Novi kompleks bo omogočil organizacijo mednarodnih tekmovanj na najvišjem nivoju z vidika količine obiskovalcev in z vidika organizacijske logistike s sočasno izvedbo tekem smučarskih skokov in teka na smučeh. Med zahtevnejšimi posegi pri prenovi sta obnova stare Bloudkove velikanke in letalnice bratov Gorišek. Objekta sta zaščitena kot tehnična dediščina, a ju je potrebno zaradi sedanjih standardov FIS preoblikovati oziroma povečati. Novi projekt se Bloudkovi inženirski žilici in inovativnosti postavlja ob bok z drznimi konstrukcijskimi rešitvami in oblikami.


Zbirno mesto: pred osrednjim objektom.


Ogled vključuje sprehod po terenu, zato pridite primerno obuti!

Vožnja s sedežnico, ki je del ogleda, je plačljiva. Vozovnice se kupijo v osrednjem objektu.

 

Hiša AK

Lesena skeletno grajena enodružinska hiša v Kranju ima vse elemente energijske varčnosti. Ima racionalno in funkcionalno zasnovo. Bivalni program se nahaja v pritličju, spalni v nadstropju. Kompakten volumen objema črn ovoj, ki na južni fasadi odstopi kot previs nad obema etažama in v poletnem času služi senčenju južne fasade, na kateri je glavnina steklenih površin. Tam, kjer se zunanji tekstilni fasadni ovoj odlepi od ogrevanega volumna, zažari bela kompaktna fasada v kombinaciji z leseno fasadno oblogo.

Hiša stoji v Kranju.

Hiša MB

Objekt je izveden iz lesenega nosilnega skeleta 8 x 18 cm + OSB plošče, vpihana celuloza 18 cm, fasada Baumit na Agepan 6 cm, notranja podkonstrukcija 14 cm – vpihana celuloza, notranje obloge Knauf. Objekt ima rekuperacijo in ogrevanja vode – kompaktna enota Nilan, ogrevanje z litoželezno pečko MORSO – max 5,2 kW – preko rekuperacije in zasnove – brez talnega gretja – neto 147 m2. Objekt smo statistično spremljali od julija 2013 do julija 2014.

 

 

 

Hiša P

Hiša leži na idilični lokaciji nad vasjo. Strma parcela pa omogoča štiri etaže. Preplet skupnih prostorov ter manjšega in večjega stanovanja za dve generaciji, ustvarja dinamiko stavbe. Spodnje pritličje je vhodno, gornje se odpira na dvorišče, ki ga obdaja servisni objekt. Velike steklene površine odpirajo hišo proti Julijskim Alpam, manjša okna pa uokvirjajo poglede na Karavanke. Spodnji del stavbe je zidan, zgornji pa montažen z leseno fasado. Streha z gankoma ob vzdolžnih fasadah pokrije leseni del hiše.