Slovenska arhitektura

Športna dvorana Stopiče

Jereb Budja arhitekti, Blaž Budja, Rok Jereb / 2012

Športna dvorana Stopiče je projekt pridobljen na javnem natečaju. Je primer uspešnega vključevanja velikega objekta v majhno vaško jedro. Športne dvorane so praviloma grajene z omejenimi sredstvi in redko predstavljajo arhitekturni presežek. Njihovo velikost narekujejo predpisi o velikosti površin, zato se večinoma kažejo kot preprosti volumni. V Stopičah je dvorana prizidek obstoječe osnovne šole sredi vasi. Zaradi padca terena je dvorana delno vkopala in s tem znižana. Južna fasada ob cesti, je prilagojena cestnemu zavoju in v stavbni okvir vključuje pločnik in posredno tudi avtobusno postajo. S tem ima stavba razbito monotonost velikega volumna in oblikovano potrebno dinamiko.

 

Podatki o objektu

Leto projekta
2008
Leto izgradnje
2012
Velikost objekta
2350
Vrednost investicije
4200000
Nagrade
Plečnikova medalja 2012, nominacija za nagrado Mies van der Rohe 2013

Projektantska ekipa

Arhitektura
Jereb Budja arhitekti, Blaž Budja, Rok Jereb
Inženirji
Gašper Janežič
Krajinski arhitektura
Tomaž Stupar
Fotograf
Blaž Budja
Strojne inštalacije
Medard Hafner
Elektro inštalacije
Jakob Lovšin
Gradbene konstrukcije
Janez Štupnik, Igor Štupnik

Izvajalci in dobavitelji