Slovenska arhitektura

Parkirišče Velenje

Enota, Dean Lah, Milan Tomac / 2014

Velenje je bilo zasnovano kot vrtno mesto in je zato imelo veliko prostih zelenih površin. Te so se s povečevanjem števila vozil začele žal počasi spreminjati v parkirišča. Da bi oživili nekdanji karakter mesta, je treba površine, ki jih danes zasedajo parkirišča, zmanjšati in racionalizirati z večnivojskim parkiranjem. Parkiranje in izstop na novem parkirišču sta enostavna, največ eno etažo izven nivoja ceste. Obod parkirišča pa je oblikovan v sozvočju z naravno krajino, ki ga obdaja.

Podatki o objektu

Leto projekta
2012
Leto izgradnje
2014
Velikost objekta
4222
Vrednost investicije
1.020.000
Nagrade
Architizer A+ Awards, Parking Structures, jury winner New York, ZDA, 2015 Plečnikova nagrada, nominacija Ljubljana, 2015
Investitor
Mestna občina Velenje

Projektantska ekipa

Arhitektura
Enota, Dean Lah, Milan Tomac
Fotografije
Miran Kambič

Izvajalci in dobavitelji

Konstrukcije