Slovenska arhitektura

Novi Vrtec v Smledniku

Linear, Silvija Kajzer / 2012

Nizkoenergijski leseni vrtec se oblikovno vključuje v naravno krajino, ki obdaja naselje. Njegova zasnova izhaja iz upoštevanja značilnosti lokacije, prilagoditve merilu otrok, povezave objekta z zunanjim prostorom, orientacije in dostopnosti. Simbolično predstavlja mali dvorec z malim vhodnim drevoredom. Je pritličen, z izjemo vhodnega dela, kjer so v nadstropju prostori za strokovne delavce. Stoji ob obstoječem vrtcu, ki naj bi ga ob zaključku novogradnje porušili. Zaradi občutka topline, ekologije, lahnosti, hitrosti in enostavnosti gradnje je večina elementov stavbe lesenih: konstrukcija objekta, izolacije, zaključni sloji, tlaki, oprema, igralne galerije, stopnišča z ograjami … Strehe so ekstenzivno ozelenjene, podaljški so v velikih naklonih kriti s klanimi skodlami.

 

Podatki o objektu

Leto izgradnje
2012

Projektantska ekipa

Fotografije

Izvajalci in dobavitelji

Glavni izvajalec
Marles hiše Maribor d.o.o.