Slovenska arhitektura

Stanovanje Levstik

Ana Gruden / 2017

V staromeščanski stavbi v središču stare Ljubljane že ob vstopu v stanovanje začutimo scenografsko pripoved interierja s posluhom za preteklost in potrebe sedanjosti. To je prostor, kjer nas svetloba poišče in popelje skozi prostore. Nova razporeditev stanovanja postavlja kuhinjo z jedilnico v osrednji, največji del stanovanja. Spalnica je zavzela prostor nekdanje kuhinje, skozi njo pa vstopimo v zasebno kopalnico. Prostor nekdanje shrambe se je preobrazil v kopalnico za goste. Da bi ta dobila naravno osvetlitev, so zgornji del stene med zdajšnjima kopalnicama pozidali s steklaki.
V želji po zagotovitvi čim večje količine naravne svetlobe in lažjega prehajanja skozi prostore so odstranili steno z vrati med vstopnim hodnikom in osrednjim prostorom. Prav poseben pečat ob vstopu v stanovanje ustvarja odprta opečnata stena z obokom na hodniku, ki napolni prostor z duhom časa, iz katerega izhaja stavba.

Podatki o objektu

Leto izgradnje
2017
Velikost objekta
86 m2
Investitor
Ana Gruden

Projektantska ekipa

Interier
Ana Gruden
Fotografije
Primož Korošec
Ostali sodelujoči
Tina Semolič

Izvajalci in dobavitelji

Glavni izvajalec
Žolna, Samir Žunić s.p.
Gradbena dela
Žolna, Samir Žunić s.p.
Konstrukcije
Srečko Vratuša
Instalacije
Remih inženiring d.o.o.
Notranja oprema
Center ponovne uporabe