Slovenska arhitektura

Bela vila

Biro Gašperič, Matej Gašperič / 2007

Domovanje dinamičnega para stoji na križišču dveh prometnih ulic, proti katerima se varuje z visokimi zidovi, ki tvorijo pročelje hiše. Na notranjo stran se hiša s steklenimi površinami odpira na vrt, ki je odlična družabna platforma za vse leto. V visokem pritličju, ki varuje tudi pred nevarnostjo poplav, so dnevni prostori; nadaljujejo se v teraso, senčeno s platnenim jadrom, za katero se zdi, da lebdi nad majhnim ribnikom. Na poti v gornja nadstropja premišljena postavitev oken odstira poglede proti Kamniško-Savinjskim Alpam. V vmesni etaži sta dve sobi za goste s kopalnicama, medtem ko je razgledni »penthouse« (pristrešno stanovanje) v zgornjem nadstropju namenjen nočnim prostorom.

 

Podatki o objektu

Leto izgradnje
2007

Projektantska ekipa

Fotografije

Izvajalci in dobavitelji

Fasade in izolacije