Kovina

9 okvirjev, prenova vstopne avle na Gimnaziji Poljane

Pri konceptu prenove vhodne avle na Gimnaziji Poljane, ustanovljene leta 1889, so poudarjene kvalitete obstoječe historične stavbe. Ohranjeni so prvotne stenske in stropne štukature ter umetelno izdelani stebri. Ti so postavljeni v strogo prostorsko simetrično os, ki povezuje manjši trg pred objektom, vstopno avlo in osrednje stopnišče. V prostor prenovljene avle je vstavljen nov stopničast betonski podij, na katerem stoji devet jeklenih prostorskih okvirjev različnih dimenzij s transparentnimi polnili, ki ne zastirajo pogledov proti osrednjemu stopnišču. Elegantna črna, na prvi pogled skoraj krhka geometrijska telesa v belem historičnem ovoju spominjajo na abstraktno umetnino, ki spodbuja k prostorski manipulaciji ter postavitvi šolskih razstav. Dvignjen betonski podij poudarja simetrično vstopno os ter vabi k posedanju med odmori, opazovanju razstav in naključnih mimoidočih. Z velikim minimalističnim svetilom v obliki kroga je dodatno osvetljen historični, s cvetličnimi štukaturami okrašen strop, ki poudarja reprezentančnost vhodne avle.

Kompleks Situla

Stanovanjsko poslovni kompleks Situla je del širše zasnove Potniškega centra Ljubljana. Kompleks se v dolgi, ozki potezi razteza med Vilharjevo cesto in železniško postajo. Pod stavbo je 830 parkirnih mest in tehnični prostori, v spodnjem pritličnem delu trgovski center in javno parkirišče, nad njima je visoko pritličje z vhodno ploščadjo, pasažo in trgovskimi lokali ter dve nadstropji s poslovnimi prostori in fitnes centrom. Kompleks ima dva stanovanjska stolpiča z 226 stanovanji. Vse stanovanjske etaže imajo po celotnem obodu objekta pokrito zunanjo teraso, ki omogoča širitev bivalnih prostorov v zunanjost ter maksimalno uživanje stanovanja s panoramskimi pogledi na vse strani mesta.

Hiša JP

Hiša je inovativen primer prenove polovice dvojčka. Nahaja se v soseski majhnih hiš na miniaturnih parcelah v predmestju, ki je bilo načrtovano v 60. letih prejšnjega stoletja. Nova zunanja podoba hiše predstavlja popolno nasprotje svojega dvojčka. Oblečena je v črn ekstrudiran aluminij, ki ohranjenemu gabaritu daje popolnoma drugačno podobo. Prenovljena notranjost ponuja zanimivo izkušnjo, saj so nova tla potopljena pod nivo zunanjega terena. Izpraznjena in konstrukcijsko izčiščena notranjost ponuja veliko bivalno ugodje. V pritličju so dnevni prostori s kuhinjo, jedilnico in delovnim prostorom, v kleti so servisni prostori, v nadstropje je odmaknjen spalni del. Zeleni vrt pred hišo in za njo je zasnovan preprosto.

 

AXLE CENTER, poslovni in logistični avto center

Poslovno-trgovska stavba ima kompleksen program: prodajalno, vulkanizerski servis s skladiščem, prostore uprave in najemniške pisarne. Prepoznavnost stavbe izraža enovit ovoj dolge obešene jeklene fasade, ki zagotavlja kombinacijo zakrivanja oziroma senčenja ter transparentnosti. Sprednja fasada s pregibom poudarja vhod za stranke v dvovišinski prodajno-razstavni prostor, ki je iz namembnosti izpostavljen pogledom s ceste. Servis s skladiščem je umaknjen v zadnji del stavbe, pisarne se nahajajo v prvem nadstropju. Center s svojo podobo povzema naprednost in filozofijo podjetja ter zastopanih znamk in viša oblikovni nivo trgovskih oziroma poslovnih objektov.

Modularne enote COODO

COODO so modularni objekti, ki temeljijo na možnosti umestitve v različna okolja in na potrebe uporabnika. So objekti z nevtralnim ovojem, ki ponujajo možnost različnih programskih vsebin, in se jih zlahka prestavi v drugo okolje in po uporabi tudi razgradi. Odlikujejo jih popolna združljivost, mobilnost in multifunkcionalnost, uporaba sodobnih materialov (corian, kerrock, alucobond, armiran poliester,…) in tehničnih rešitev. Osnove enote je možno na nadgraditi z letno kuhinjo, pergolo in paviljonom, celo do stanovanjskega objekta. Uporabnik sodeluje pri končnem videzu svojega objekta tudi z izborom materiala, barve in teksture fasade.

Bivak pod Grintovcem

Bivak se nahaja v Kamniških Alpah na Velikih podih pod Grintovcem na gorski planoti 2080 m nad morjem kot orientir v obsežni in nepregledni kraški pokrajini. Je ves čas odprto in brezplačno zavetišče za gornike. Zasnova upošteva vse zahteve alpinske gradnje – dobra izolacija, minimalni poseg v pokrajini in minimalna teža objekta, ki je bil na svoje mesto pripeljan s helikopterjem.

Slovenski Etnografski Muzej

Slovenski etnografski muzej je nastal v sklopu revitalizacije območja nekdanje vojašnice na Metelkovi. Eni od starih zgradb je na severni strani dodan sodobni prizidek z veliko vhodno avlo, ki se razprostira čez več etaž. Meja med starim in novim je navzven zelo jasno označena, v notranjosti objekta pa je veliko bolj abstraktna.

 

Knjižnica dr. Franca Sušnika na Koroškem

Knjižnica dr. Franca Sušnika se je nekdaj nahajala samo v starem gradu. Zaradi prostorske stiske je dobila nove prostore še neposredno ob starem gradu. Poleg pomembne vloge knjižnice za regijo, grajski kompleks predstavlja enega najpomembnejših ambientov v mestu, tako z arhitekturnega kot krajinskega vidika. Glavno vodilo prenove je bilo ohraniti stari kompleks navzven nespremenjen. Novi arhitekturni volumni, dodani staremu kompleksu, oblikovani iz temnih kovinskih okvirjev, poudarjajo različna časovna obdobja kompleksa.

 

Gospodarska zbornica Slovenije

Gospodarska zbornica Slovenije je zasnovana kot monumentalna stavba z osvetljenim trgom. Ima dva dela. Sprednji, javni del s konferenčnimi dvoranami, sestavlja šest ‘škatel’ iz kovinske konstrukcije, naloženih druga na drugo, vsaka s svojo barvno shemo. Čez ta del,  v notranjosti, po višini poteka odprt povezovalni in komunikacijski prostor. Zadnji del s pisarnami, iz betonske konstrukcije, je gladek. Stavba je bila, kot ena redkih stavb nacionalnega pomena, uporabljena kot ikona nove uspešne Slovenije.

Študentski dom Poljane

Študentski dom Poljane stoji na robu mestnega središča Ljubljane, v bližini reke Ljubljanice. Skupni prostori (študijska soba, dnevni prostor, prostor za druženje, fitnes) so v pritličju, ki je zaradi velike uporabe steklenih površin povsem transparentno, nad njimi pa je v v dveh traktih 56 stanovanjskih enot. Enote z dvema sobama so organizirane okoli servisnega jedra s kopalnico, straniščem in kuhinjo z jedilnico z velikim oknom. V vsaki sobi, ki ima lasten balkon, sta lahko dva študenta. Aluminijasta perforirana senčila, ki dajo domu poseben karakter, zagotavljajo intimnost sob.