Beton

Urbani čebelnjaki – Plečnikov čebelnjak in panji v parku Tivoli

V Sloveniji je mestno čebelarstvo vedno bolj aktualno. V mestih je veliko neškropljenih medovitih rastlin, ki rastejo v parkih in drevoredih, na zelenicah in zasejanih gredicah, kjer lahko čebele najdejo medičino in cvetni prah. Urbani čebelnjak je po eni strani hišica, v katero so postavljeni panji, obenem pa urbana informacijska točka, ki pripoveduje o tradicionalni in sodobni kulturi čebelarjenja. Čebele in panje ščiti pred slabim vremenom, vzdržuje stalno temperaturo in zagotavlja dobro zračenje. Omogoča pristajanje in vzletanje čebel ter varovanje pred škodljivci in vandalizmom.

Ker letos obeležujemo Plečnikovo leto, bomo na ogled postavili Plečnikov čebelnjak. Prav tako bomo predstavili panje v parku Tivoli, ki so zasnovani po projektu študentov Fakultete za arhitekturo v Ljubljani. Projekt raziskovanja Urbanih čebeljih domovanj je leta 2016 vodil izr. prof. Miha Dešman.

Ogleda bo vodil arhitekt in predsednik društva Urbani čebelar Gorazd Trušnovec.

Ogled Plečnikovega čebelnjaka bo po ogledu Plečnikove hiše v soboto, 22. 04. 2017 ob 11:30.
Naslov: Karunova ulica 4, Ljubljana

Ogled panjev v parku Tivoli v soboto, 22. 04. 2017 ob 17.00.
Zbirno mesto: Cesta 27. aprila, Ljubljana (lokacija: na vhodu v park Tivoli s Ceste 27. aprila>>)

Cerkev sv. Janeza Boska v Mariboru

Ovalna cerkev je hkrati ladja, šotor in kupola. Kupola s svetlobnikom je simbolično zastopnik božjega, stavba okoli nje pa zemeljskega. Kot šotor je cerkev zbirališče vernikov. Kot ladja ima cerkev obod, ki je simbol potovanja skozi morje življenja na zemlji. Robovi ladje so zaprti in zaviti, nad njimi pa se cerkev odpira v nebo. Enotna opečnata fasada, oplemenitena z ornamentom iz glaziranih opek, pokaže posodo cerkvene ladje, položeno v strukturo enonadstropne stavbe celotnega kompleksa.

Nordijski center Planica

Nordijski center Planica je državni projekt, ki vključuje prenovo obstoječega skakalnega centra in nov tekaški center. Projekt je bil izbran na javnem državnem natečaju. Novi kompleks bo omogočil organizacijo mednarodnih tekmovanj na najvišjem nivoju z vidika količine obiskovalcev in z vidika organizacijske logistike s sočasno izvedbo tekem smučarskih skokov in teka na smučeh. Med zahtevnejšimi posegi pri prenovi sta obnova stare Bloudkove velikanke in letalnice bratov Gorišek. Objekta sta zaščitena kot tehnična dediščina, a ju je potrebno zaradi sedanjih standardov FIS preoblikovati oziroma povečati. Novi projekt se Bloudkovi inženirski žilici in inovativnosti postavlja ob bok z drznimi konstrukcijskimi rešitvami in oblikami.


Zbirno mesto: pred osrednjim objektom.


Ogled vključuje sprehod po terenu, zato pridite primerno obuti!

Vožnja s sedežnico, ki je del ogleda, je plačljiva. Vozovnice se kupijo v osrednjem objektu.

 

Hiša Rožna

Enodružinska hiša za oddajanje stoji na izrazito ozki parceli nedaleč od centra Ljubljane. Zgrajena je iz opeke in betona. Obsega pritlično etažo z dnevnimi prostori, ki z velikimi steklenimi površinami vzpostavljajo stik z zunanjostjo in nadstropno etažo s sobami. Na pohodni strehi zgornje etaže je dodan “penthouse”. Zunanja lesena drsna senčila dajejo stavbi prepoznavnost in funkcionalnost glede na njeno zahodno orientacijo. Temnejše in kromatično usklajene fasadne barve pa umirjajo ekspresivno razporeditev volumnov.

 

Open house Vinazza

Kakšna je hiša, v kateri živi arhitekt s svojo družino? Hiša Vinazza je umeščena v naravo, lebdeča sredi polj in se z monolitnimi belimi zidovi brani bred burjo ter zajema sonce v vsakem trenutku sončnega dne. Modernistična belina stanovanjske kocke, ki jo je preoblikovala kraška burja, je bila izhodišče za načrtovanje sodobnega doma.

 

Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij

Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT) je zgrajeno na mestu nekdanjega kulturnega doma in s tem v Vitanju prevzema vlogo središča družabnega, kulturnega in ekonomskega življenja. Projekt je rezultat sodelovanja štirih priznanih arhitekturnih birojev. Arhitekturna zasnova stavbe izhaja iz načrta vesoljske postaje, ki ga je opisal Herman Potočnik Noordung. Krožna tlorisna oblika pa predstavlja tudi kontrast znotraj grajene strukture Vitanja.

 

Hiša D

Velik del hiše je skrit pod nivojem ulice in oblikuje vase zaprt svet, ločen od svoje okolice. V višjih nadstropjih pa se notranjost vse bolj prepleta z zunanjostjo. Vsako nadstropje hiše nudi drugačno stopnjo zasebnosti in drugačno povezavo z zunanjostjo. Beton, iz katerega je hiša zgrajena, omogoča velike razpone in posledično velike prostore. Zaradi minimalistične fasade je hiša navzven skrivnostna in v ničemer ne razkriva svoje notranjosti.

 

Hiša na Orlah

Zasnova enodružinske hiše povzema značilnosti vaškega predmestnega okolja Ljubljane ter se prilagaja strmem pobočju. Oblikovana je kot enotni volumen, ki ga obdaja zvezni ovoj, ki iz strehe preide v fasade objekta, obenem pa oblikuje tudi pokriti dovoz. Kontrast fasadnemu plašču predstavlja betonski del v katerega je umeščeno stopnišče in servisni prostori. V notranjosti hiše posebnost predstavlja klančina, ki je nekakšno nadaljevanje značilnega zunanjega nagnjenega terena, hkrati pa povezuje dnevni prostor pritličja z galerijskim delom mansarde.

Razširitev in obnova Mestnega muzeja

Auerspergova palača, ena najpomembnejših predbaročnih zgradb v Ljubljani, je preurejena v sodoben, do obiskovalca prijazen muzej. Prenova je zadržala značaj srednjeveške meščanske palače, jo očistila dodatkov, minimalni posegi pa poudarijo in ohranijo njeno obstoječo strukturo. Arheološke najdbe pod notranjim dvoriščem so prikazane in situ. Muzej je razširjen v dvorišče s pohodno streho, ki se v spirali vzdigne s tal do prvega nadstropja. Zaradi pomanjkanja sredstev prenova ni bila dokončana v celoti.

 

Sedež UP in FHŠ v Kopru

Prenovljeni Armerija in Foresterija ter novozgrajeni objekt Fakultete za humanistične študije oživijo staro jedro Kopra, predstavljajo kakovosten preplet starega in novega. Stavbe so funkcionalno prenovljene in omogočajo enostavno orientacijo za uporabnike. V prenovljenih objektih so prikazane zgodovinske preobrazbe stavb, novi objekt pa je z njima v dialogu tako glede izbora vidnih konstrukcij, materialov in barv.