Ljubljana kot prestolnica

Ob razstavi Vizije so 13 – Ljubljana kot prestolnica – NEIZVEDENO Društvo arhitektov Ljubljane organizira okroglo mizo z naslovom Ljubljana kot prestolnica.

Okrogla miza bo v sredo, 14. novembra ob 18. uri v Galeriji Kresija.

Sogovorniki so dr. Mateja Kurir, Janez Koželj, Aleš Prijon in Boštjan Vuga. Okroglo mizo bo vodila Kristina Dešman.

Na okrogli mizi se bomo spraševali:

 • Na kakšen način arhitektura predstavlja državo?
 • Kakšna bi morala biti vizija Ljubljane kot prestolnice? Kdo bi jo moral zasnovati? Kako izbojlšati sodelovanje med državo in mestom?
 • Kaj se dogaja z neizvedenimi projekti, katerih investitor je država v Ljubljani?

Vabljeni!

Vrhunsko vino si zasluži vrhunsko arhitekturo

Pred vrati je praznik svetega Martina, ki bo iz mošta naredil vino. Brez pretiravanja bi lahko rekli, da gre za enega najbolj priljubljenih praznovanj pri nas. Vzrok za to verjetno leži v razvoju vinogradniške in vinske kulture v zadnjih tridesetih letih.

Z razvojem vinarstva in vinske kulture pa se je razvijala tudi “vinska arhitektura”. Vinske kleti niso več le temačni in hladni prostori, napolnjeni s prašnimi sodi, temveč danes predstavljajo pomemben segment pri razvoju prepoznavnosti vinarja.

Arhitektura vinskih kleti v povezavi s številnimi turističnimi in gostinskimi dejavnostmi je ključna za privabljanje ljudi v vinorodne pokrajine.

Tudi Odprte hiše Slovenije so že odprle nekaj objektov, ki nudijo arhitekturno doživetje, dopolnjeno z vinsko, kulinarično ter turistično ponudbo.

VINSKA KLET ŠKALCE

Andrej Kemr, Igor Skulj

Vinska klet Škalce se nahaja v Slovenskih Konjicah. Gre za klet podjetja Zlati grič. Da bi ohranili vinorodno pokrajino neokrnjeno, so arhitekti predlagali vkopani objekt vinske kleti, ki ga osvetljujejo svetlobni atriji. Obodni zidovi izdolbenih notranjih prostorov dopolnjujejo krajinsko sliko in popeljejo obiskovalca v notranjost kompleksa. Klet predstavlja tehnološko in arhitektonsko enega najmodernejših tovrstnih objektov v tem delu Evrope. Kompleks zajema kleti z vinsko posodo, proizvodni del s prostori za trženje, upravo ter garaže. Objekt je velik 3.500 m2 s kapaciteto 1,3 milijonov litrov in je v celoti vkopan v zemljo, strehe pa zatravljene in zasajene. V naravi so vidni le posamezni fasadni elementi, ki se izvirno vključujejo v obstoječi ambient vinogradniške krajine

VINSKA KLET MAROF

Studio Kalamar, Andrej Kalamar

Zahodno od vasi Mačkovci v Prekmurju se nahaja Vinska klet Marof. Ta je nastala na prenovljenem 120 let starem gospodarskem posestvu, ki je vključeval podeželski dvorec pripadajoča gospodarska poslopja. Enega od teh so prenovili v vinsko klet, v kateri nastajajo vina nove blagovne znamke Marof. Vinogradi kleti v obsegu 40 hektarov se razprostirajo po okoliških gričih in dajejo 300.000 litrov vina na leto. Prvi letnik vina, 2009, je bil nagrajen z več Decanterjevimi priznanji.

Nova klet preproste oblike po zgledu podeželskih objektov je postavljena v liniji objektov na južni strani grebena. Večina prostorov je skritih pod zemljo. Vidni del objekta nad terenom predstavlja samo sprejem obiskovalcev (severna stran) in sprejem ter drobljenje grozdja (južna stran). Večina volumna se skriva pod terenom. Tukaj si sledijo prostori tehnološkega postopka – stiskalnica grozdja, kovinske in lesene posode za vino, laboratorij, polnilnica in skladišče steklenic. Zemeljska masa tu zagotavlja stalno temperaturo 14 stopinj Celzija, dodatna energija je potrebna le za ohlajevanje kadi z grozdjem med postopkom fermentacije. Ob vznožju pobočja pod vinogradi je zbiralni bazen, v katerega se steka voda iz okoliških vinogradov za ponovno zalivanje.

Fasada povzema barve zemlje in grafiko kolov za trte. Streha je po smernicah Zavoda za varstvo kulturne dediščine krita z rdečo opeko, kritino nekdanjih gospodarskih objektov. Panoramsko okno na zahodni fasadi obiskovalca kleti poveže z vinogradi na pobočjih in dolino pod njimi, serija lin na nasprotni strani prostora pa odpira pogled v kleti.

Objekt z vseh strani objemajo vinogradi in vinogradi so vse, kar se iz objekta vidi. Projekt je bil nominiran za nagrado Svetovnega arhitekturnega festivala leta 2010.

RESTAVRACIJA IN PENZION GREDIČ

Real Engineering, Rok Klanjšček, Aljaž Lavrič, Nina Polajnar, Raketa d.o.o., Katjuša Kranjc, Rok Kuhar

O vili na Ceglem, ki so jo ljudje od nekdaj imenovali Gredič (gradič), je znanih malo zgodovinskih podatkov. Impresiven gradič je bil zgrajen pred približno 400 leti v osrčju vinorodnih Goriških brd.  Leta 2012 je bila dokončana celovita prenova gradu, ki mu je povrnila prvotni sijaj in ustvarila dodano prostorsko kot tudi vsebinsko vrednost. Vodilo pri oblikovanju majhnega hotela, restavracije ter vinoteke je bilo, ustvariti prostor, ki bo sodoben, a hkrati grajski. Prostor, ki ne bo težak in temačen, a vendar skrivnosten in poetičen. Uporabljen je bil lokalni kamen in les z željo po ravnovesju med zunanjostjo in notranjostjo. Gredičeva vinoteka združuje kanček tradicije, elegance ter harmonije in je izjemen prostor za degustacijo bogate zbirke briških vin. Poleg vinoteke pa je tu še tempelj penin – nekakšen poklon široki paleti kvalitetnih penečih vin in številnim vrhunskim vinarjem te unikatne vinske regije, kjer obiskovalci lahko uživajo pri okušanju širokega izbora priznanih lokalnih in evropskih penin ter raznovrstnih vin iz svetovno znanih kleti v Šampanji.

DOM PENINE RADGONSKE GORICE

Premica d.o.o. Celje

Ob praznovanju 160-letnice Zlate radgonske penine so se Radgonske gorice odločile prenoviti staro meščansko stavbo iz 17. stoletja, ki je razglašena za kulturni spomenik občinskega pomena. Slednje je pomembno vplivalo na samo obnovo, saj je ta potekala po navodilih in pod nadzorom Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Maribor.

Prenovljeni objekt nosi ime DOM PENINE in je namenjen predstavljanju Radgonskih goric in prodaji vin iz lastne proizvodnje. Da bi razširil dosedanjo turistično ponudbo vinske kleti, so jo smiselno dopolnili s trgovsko in poslovno dejavnostjo.

VINSKA KLET DUCAL

Plusminus30 

Vinska klet v Svečini je nastala na mestu porušene stare hiše, vkopane v zemljo.  Arhitekti so ohranili samo klet in okoli nje zgradili novo, ki vključuje večnamenski prostor za degustacije, prostor za pridelavo in shranjevanje vina ter prostor za amfore in penine. Trenutno je zgrajena prva faza – vinska klet. Celoten objekt bo obsegal še glavni objekt z restavracijo in tri montažne nastanitvene paviljone s konzolnim bazenom.

Če želite izvedeti več o arhitekturi vinskih kleti in najnovejših smernicah, ki se odvijajo na tem področju, se nam pridružite na okrogli mizi, ki jo organiziramo skupaj z Balassijevim inštitutom – Kulturnim centrom Veleposlaništva Madžarske, v četrtek, 15. novembra, ob 18. uri. Svoje izkušnje bodo delili arhitekti iz Slovenije in Madžarske. Pogovoru bo sledila degustacija vin iz prenovljenih kleti s Sašo Cafuta Trček. Na dogodek se je treba prijaviti. Več podrobnosti je na voljo TU.

Kje nastaja vrhunsko vino?

Ob prihajajočem martinovem vas Odprte hiše Slovenije skupaj z Balassijevim inštitutom – Kulturnim centrom Veleposlaništva Madžarske vabita na neformalno okroglo mizo o arhitekturi vinskih kleti in najnovejših smernicah, ki se odvijajo na tem področju.

Dogodek bo potekal 15. novembra 2018 na Balassijevem inštitutu – Kulturni center Veleposlaništva Madžarske (Barvarska steza 8, Ljubljana).

 

Program:

18:00

Predstavitev arhitekturnih projektov, ki jim sledi pogovor o najnovejših smernicah na področju gradnje in prenove vinskih kleti v Sloveniji in na Madžarskem. Svoje izkušnje bodo delili Gábor Erhardt (Axis) in Dénes Fajcsák (Arkt Architecture) iz Madžarske ter Andrej Kalamar (Studio Kalamar), Katjuša Kranjc (Raketa) in Jure Melon (Plusminus30). Dogodek bo moderiral sekretar Združenja madžarskih arhitektov, András Borsos in bo potekal v angleškem jeziku.

19:00

Degustacija vin iz prenovljenih kleti s Sašo Cafuta Trček.

 

Na dogodek se je treba prijaviti na rsvp@balassijevinstitut.si.

 

Arhitektura je kultura: PDA 2018

V soboto, 17. novembra se bo odvila že 36. mednarodna konferenca Piranski dnevi arhitekture. Na njej bodo podelili tudi nagrade Piranesi 2018. 

Gre za mednarodno arhitekturno konferenco z eno najdaljših tradicij na svetu. Odvija se vsak november, že vse od leta 1983 v očarljivem gledališču Tartini v srednjeveškem Piranu. Pobudnik in dolgoletni predsednik organizacijskega odbora konference je bil arhitekt prof. Vojteh Ravnikar (1943–2010). Namen konference je ovrednotiti tekoče arhitekturne trende in predstaviti najbolj inovativne ideje arhitekturne in prostorske produkcije, ki na sodoben način spoštujejo lokalni kontekst in podpirajo kulturno raznolikost. Konferenco PDA vsako leto spremlja tudi vrsta arhitekturnih razstav. Med njimi je najpomembnejša mednarodna razstava za prestižno nagrado Piranesi.

Slogan letošnje konference PDA je “Arhitektura je kultura”

V današnjih časih ni nič dokončno izborjenega. Za vse se je treba znova in znova boriti. Tudi dobra arhitektura ni sama po sebi umevna, čeprav je najpomembnejši del družbene nadgradnje, ki ji pravimo kultura. Arhitektura ni gospodarska dejavnost, usmerjena k dobičku, ampak družbo plemeniti in ji daje smisel. Dobra arhitektura ni nekaj, kar potrebujemo za preživetje, ampak za življenje samo, v njegovi najžlahtnejši obliki. Zavedamo se pomena narave in jo ščitimo, večino časa pa bivamo v mestih, naseljih in stavbah, ki jih je ustvaril človek. Zato je pomembno, da nas umetno okolje navdihuje, podobno kot narava. Da ustvarja ambiente, atmosfero in poglede, ki bogatijo naše življenje. In dobra arhitektura to zmore.

 

Podrobnejši program in vstopnice so dostopni na www.pida.si.

 

Iščemo najnovejše projekte za 10. OHS festival!

Drage arhitektke in arhitekti,

krajinske arhitektke in krajinski arhitekti,

investitorke in investitorji,

lastnice in lastniki ter uporabniki odlične arhitekture!

 

Vabimo vas, da svoje uspešne, zanimive in najnovejše projekte prijavite na festival

ODPRTE HIŠE SLOVENIJE 2019.

Prijava projektov je odprta do 20. 12. 2018 in poteka on-line na povezavi.

Izmed novih in najbolj odmevnih predlogov bo strokovna žirija ponovno izbrala 100 projektov, ki bodo javnosti na ogled brezplačno z vodenjem arhitektov in bodo uvrščeni v spletni vodnik Slovenska arhitektura.

Naslednje leto bo festival praznoval jubilejno 10. obletnico. V vseh teh letih smo odprli 631 stavb in zunanjih ureditev, ki jih je skupaj z nami obiskalo skoraj 16.000 obiskovalcev, v slovenskih medijih pa se je festival OHS pojavil več kot 700-krat.

Verjamemo, da smo s tem skupaj z vami v javnosti vsaj delno dvignili zavedanje o dobrem načrtovanju, gradnji in pomenu samega prostora.

Želimo si, da bi 10. festival odprl vrata najboljših, najbolj inovativnih, najbolj energetsko učinkovitih in arhitekturno odličnih stavb. Vseh tistih, ki so zaradi svojega nastanka in zaradi svoje pojavnosti v prostoru pomenile kakovostni presežek in omogočajo drugačno videnje prostora, nas navdihujejo in spodbujajo boljše življenje.

Veselimo se nadaljnjega sodelovanja z vami in se vam vnaprej zahvaljujemo za prijavljene projekte.

Prijazen pozdrav,

EKIPA OHS

 

Mednarodni arhitekturni natečaj: CENTER ZNANOSTI

Predmet projektnega natečaja:

Osrednji predmet natečaja je arhitekturna zasnova stavbe “Centra znanosti”, urbanistična zasnova umestitve “Centra znanosti” znotraj natečajnega območja, anketna rešitev za celotno območje OPPN 81 ter v nadaljevanju postopka pridobitev izdelovalca projektne dokumentacije za “Center znanosti”. Programsko bo »Center znanosti”stičišče znanosti, tehnologije in kulture skozi tesno vpetostjo v gospodarstvo, raziskovalno dejavnost in izobraževanje. “Center znanosti” naj predstavlja interdisciplinarni demonstracijski objekt in omogoča preizkus in prikaz novih tehnoloških rešitev oz. inovacij, naj bo tehnološko napredna in inovativna stavba, ki bo omogočala umestitev najaktualnejših tehnologij in sistemov tudi po izgradnji in bo zasnovana kot razvijajoča se stavba skozi daljše obdobje svojega življenjskega cikla.

Naročnik: RS, MINISTRSTVO ZA IZOBRAŽEVANJE, ZNANOST IN ŠPORT
Rok oddaje: 20.12.2018
Povezava na Portal JN

Podatki o nagradnem skladu, priznanjih in odškodninah:

• 1. nagrada 36.000 EUR
• 2. nagrada 23.000 EUR
• 3. nagrada 14.000 EUR
• tri priznanja po 7.000 EUR
Skupni znesek nagradnega sklada je: 94.000 EUR

Razpisani odškodninski sklad je:
• 24 odškodnin po 1.000 EUR
Skupni znesek odškodninskega sklada je: 24.000 EUR

V primeru, da bo podeljenih več kot 24 odškodnin, se znesek posamezne odškodnine ustrezno zniža. Ocenjevalna komisija ima pravico, da nagradni sklad razdeli tudi v drugačnem razmerju kot je razpisano in pravico, da podeli ločene nagrade za najboljšo rešitev posameznega zaključenega sklopa natečajne naloge. Ocenjevalna komisija ima pravico, da nagradni sklad podeli v celoti tudi v primeru, ko je v ocenjevanje sprejetih manj kot dvanajst elaboratov oz. pravico, da posameznih nagrad in priznanj ne podeli.

Vsi navedeni zneski so v bruto bruto vrednostih.

Dodatne informacije in vprašanja:

Za dodatne informacije in vprašanja o natečaju lahko ponudniki posredujejo vprašanja preko Portala javnih naročil  tako, da izberejo možnost “Pošlji vprašanje naročniku”. Naročnik bo odgovore na vprašanja objavil na Portalu javnih naročil v skladu z določenimi roki.

Lokacija natečajnega območja

Izzivi v lesarstvu

V okviru sejma pohištva in druge notranje opreme AMBIENT Ljubljana se bo v četrtek, 8. novembra, ob 11. uri na Gospodarskem razstavišču odvil posvet z naslovom Izzivi v lesarstvu.

Program posveta:

 • Pozdravni nagovori Jože Prikeržnik, MGRT Direktorat za lesarstvo, generalni direktor, prof. dr. Miha Humar, Biotehniška fakulteta, Prodekan za kakovost
 • Digital innovation HUB Slovenija predstavitev platforme in možnosti podpore podjetjem pri digitalni transformaciji, Nenad Šutanovac, vodja IKT-horizontalne mreže pri GZS in vodja DIHS
 • Digitalna transformacija lesarske panoge: internet lesa, Alexis Zrimec, CINO, Abelium
 • Sledenje in izvor izdelkov z uporabo blockchain tehnologije, Nino Pirtovšek, vodja razvoja poslovanja, OriginTrail

Predstavitve iz prakse;

 • Avtomatizacija v proizvodnji notranjih vrat, Alojz Selišnik, direktor, Melu d.o.o.
 • Predstavitev proizvodnje finalista izbora Tovarna leta 2018 – Domel, Matjaž Čemažar, predsednik uprave Domel Holding, d.d.

Po posvetu bo sledila še okrogla miza z naslovom Razvoj primarne industrije v Sloveniji, v sklopu katere bodo razpravljali Jože Prikeržnik (MGRT Direktorat za lesarstvo), Igor Milavec (GZS ZLPI), Mitja Piškur (Gozdarski inštitut Slovenije), Edo Oblak (Sloles), Alexander G. Brownlie (Chairman of the board BSW.SI. d.o.o.), Bogdan Božec (Marles d.o.o.), Kaja Zoran Solis (Straža d.o.o.), Alojz Selišnik (MELU d.o.o.), Domnika Gornik Bučar (Biotehniška Fakulteta).

Okroglo mizo bo vodila dr. Nike Krajnc, Gozdarski inštitut Slovenije, posvet bo povezoval dr. Aleš Ugovšek, vodja področja, GZS

Udeležba na posvetu je brezplačna, vendar se je treba na dogodek prijaviti. Prijava na spletni strani Društva lesarjev Slovenije.

Načrtovanje, odvodnjavanje in osvetlitev – izziv, ki ga znamo rešiti!

Podjetja VELUX Slovenija, Fibran Nord in Geberit pripravljajo dinamično in praktično izobraževanje na kaj vse morajo biti projektanti pozorni pri izdelavi ravne strehe ter osvetlitvah skozi ravno streho. Predstavljeni bodo najnovejši trendi in smernice za ravne strehe. Imeli boste možnost individualnega posveta s strokovnjakom za vaš projekt in možnost pridobiti odgovore na vaša vprašanja.

V ospredju bodo tri teme:
1. Kako kakovostno načrtovati trajne ravne strehe in kakšno funkcijo opravljajo membrane v sestavi, ki zagotavlja trajnost in trajnostnost;
2. Kakovostno odvodnjavanje kot en najbolj kritičnih segmentov kompleksno grajene ravne strehe;
3. Naravna osvetlitev prostorov z okni za ravno streho – zakaj, kako in prednosti oken?Število mest je omejeno, zato se čimprej prijavite in si zagotovite svoje mesto.

Več informacij je na voljo na povezavi.

NAGRADA PIRANESI 2018

Nagrada Piranesi nagrajuje najboljše arhitekturne realizacije, nastale v zadnjih dveh letih na območju centralne Evrope. Sodelujoče dežele so Avstrija, Češka, Grčija, Hrvaška, Italija, Madžarska, Slovaška in Slovenija. Sodelujoče fakultete so Ljubljana, Maribor, Zagreb, Split, Trst, Pescara, Gradec, Dunaj, Spittal, Budimpešta, AA London in Thessaloniki.

Arhitekti zgoraj naštetih dežel se lahko prijavijo za nagrado Piranesi preko nacionalnih selektorjev. Vsak nacionalni selektor bo izbral 5 realiziranih arhitekturnih del, zgrajenih v zadnjih dveh letih. Študenti zgoraj omenjenih arhitekturnih fakultet se lahko za študentsko priznanje Piranesi prijavijo preko študentskih selektorjev svoje fakultete. Vsak študentski selektor bo izbral dva realizirana ali nerealizirana projekta, nastala v zadnjih dveh študijskih letih. Selektorji imajo pravico podati svoje predloge. Selekcija se opravi vsako leto konec oktobra.

RAZPIS JE OBJAVLJEN TUKAJ.

Iz malega raste veliko – pol stoletja slovenskih vrtcev

Potujoča Dessina razstava »Iz malega raste veliko – pol stoletja slovenskih vrtcev« bo na svojem zadnjem odprtju sklenila svoj krog. Vabijo vas na odprtje razstave, ki bo v torek, 9. oktobra, ob 12. uri na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport RS, na Masarykovi 16 v Ljubljani, in na četrtkove spremljevalne strokovne dogodke, ki se bodo oktobra v sklopu »Meseca prostora« nizali v prostorih MIZŠ.

Razstavo bo odprl g. minister, dr. Jernej Pikalo. Drugi sodelujoči: Maja Ivanič (direktorica Galerije Dessa), Kristina Dešman (pomočnica urednika AB arhitekturni bilten), avtorici Špela Nardoni Kovač in Damjana Zaviršek Hudnik, gostje arhitekti in ravnateljice vrtcev. Ogled razstave je možen vsak delovni dan od 9.00 – 18.00 v mesecu oktobru.

OGLED RAZSTAVE POD STROKOVNIM VODSTVOM avtoric je vsak četrtek ob 12.00, po dogovoru pa tudi v drugem terminu.

 

SPREMLJEVALNI STROKOVNI DOGODKI

Četrtek, 11. 10. ob 13. uri, velika dvorana

 • POGOVOR Z ARHITEKTI IN RAVNATELJICAMI VRTCEV Z RAZSTAVE

Četrtek, 11. 10. ob 13. uri, velika dvorana

Sodelujoči arhitekti: Stanko Kristl, Milan Štrukelj, Jure Kotnik, Ajda Vogelnik Saje, Anton Žižek, Mojca Gregorski. Sodelujoče ravnateljice: Ivana Leskovar (Vrtec Poljčane), Renata Rus (Vrtec Mladi rod), Lučka Postružin (Vrtec Ledina). Pogovor z arhitekti in ravnateljicami o kakovosti arhitekture javnih vrtcev nekoč in danes bosta vodili avtorici razstave Špela Nardoni Kovač in Damjana Zaviršek Hudnik.

 • PREDSTAVITEV VMESNIH REZULTATOV TRILETNEGA PROJEKTA (CRP 2016) »ANALIZA STANJA NA PODROČJU ARHITEKTURE JAVNIH VRTCEV IN ŠOL V SLOVENIJI – EVIDENTIRANJE, VREDNOTENJE IN VAROVANJE PRIMEROV KAKOVOSTNE (TRAJNOSTNE) ARHITEKTURE«

Sodelujoči raziskovalci v projektu (FA UL, PeF UP): doc. Mojca Gregorski, doc. Mitja Zorc, izr. prof. dr. Matej Blenkuš, Špela Nardoni Kovač, Damjana Zaviršek Hudnik, prof. dr. Majda Cencič, doc. dr. Tina Štemberger, prof. dr. Martina Zbašnik-Senegačnik (vodja projekta).

 • PREDSTAVITEV PROJEKTA LESENI VRTCI

Projekt Leseni vrtci – projekt študentov in profesorjev FA UL v študijskem letu 2014/2015, bo predstavila izr. prof. mag. Anja Planišček(FA UL).

 • PREDSTAVITEV REZULTATOV MEDNARODNE ŠTUDENTSKE DELAVNICE DOCOMOMO 2018 NA TEMO NAVINŠKOVIH ŠOL 

Sodelujoči (FA UL): doc. dr. Nataša Koselj (programski vodja mednarodne konference Docomomo 2018); Ajda Bračič, Mitja Kuret, Lev Rahovsky, (študentje arhitekture).

 

Četrtek, 25. 10. ob 13. uri, velika dvorana

 • PREDSTAVITEV IZKUŠENJ DOBREGA SODELOVANJA Z UPORABNIKOM PRI NAČRTOVANJU PROSTORA VRTCEV IN ŠOL

Sodelujoči: Ana Kreč in Jure Hrovat (arhitekturni biro Svet vmes); Urška Kranjc, Andreja Štrukelj (Društvo Pazi!park); in Barbara Viki Šubic, Špela Kuhar, doc. mag. Polona Filipič (Center arhitekture Slovenije).

Več na spletni strani www.dessa.si.